Mašine za rudarenje magnet za prljav novac

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: Arhiva

SARAJEVO - Državljani BiH koji su dio velikih međunarodnih kriminalnih grupa dio novca koji stiču od prekookeanskog prometa opojnih droga iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije ubacuju i u novčane tokove na domaćem tržištu.

Pokazale su to istrage Tužilaštva BiH na predmetima organizovanog kriminala za prošlu godinu. 

U finansijskim istragama prikupljeni su dokazi koji ukazuju na velike iznose pribavljene protivpravne imovinske koristi koja je zatim različitim načinima prikrivena. 

-  Osumnjičena ili optužena lica te sa njima bliska povezana lica vode se kao vlasnici velikog broja nekretnina u BiH, ali i susjednim zemljama i šire. Takođe, učesnici krivičnih djela uz kriminalno djelovanje razvili su legalne poslove osnivanjem pravnih lica koja su registrovana za bavljenje različitim privrednim djelatnostima - navedeno je u izvještaju Tužilaštva BiH za 2023. godinu i to u dijelu u kojem su sumirani rezultati rada na predmetima korupcije i organizovanog kriminala. 

U dokumentu je navedeno da se novac pribavljen krivičnim djelima ubacuje u legalne tokove kroz pravna lica i različite privredne djelatnosti. 

- U određenim istragama došlo se do saznanja da veći broj državljana ili lica koja su porijeklom iz BiH u organizaciji ili pripadništvu velikih međunarodnih grupa za organizovani kriminal koji se bave prekookeanskim prometom opojnih droga iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije novac pribavljen krivičnim djelima jednim dijelom ulažu i u novčane tokove u BiH - stoji u izvještaju Tužilaštva. 

S tim u vezi, navode da je identifikovan veći broj pravnih lica koja služe za ubacivanje prljavog novca koji je stečen krivičnim djelima u inostranstvu.

- Radom na pojedinim predmetima organizovanog kriminala, kao novitet u načinu izvršenja krivičnog djela pranje novca, u stepenu osnovane sumnje, utvrđeni su elementi ovog krivičnog djela kupovinom i instaliranjem mašina za rudarenje kriptovaluta, a potom njihovom trgovinom na međunarodnim berzama - navedeno je u izvještaju Tužilaštva. 

Naglašavaju da svi opisani pokazatelji kompleksnosti krivičnih i finansijskih istraga ukazuju na potrebe proširenja raspoloživih kapaciteta Tužilaštva BiH. 

Ekonomista Zoran Pavlović navodi za "Glas" da je BiH sve do nedavnog usvajanja Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti bila mjesto poznato po propisima koji su omogućavali da se značajne količine opranog novca ubace u platni promet. 

- Usvajanjem tog zakona u februaru BiH više nije atraktivno mjesto za prljav novac. Pomenuti zakon spriječiće pranje para i finansiranje terorista. Tako smo danas došli u poziciju da neko ne može kupiti stan, a da novac za te namjene ne bude preko računa u banci. Pored toga, u notarskom ugovoru kupac stana izjavljuje odakle mu novac. Jedini  ventil za mogućnost ubacivanja prljavog novca u legalne tokove u BiH trenutno su kladionice, odnosno onaj koji se daje za klađenje - tvrdi Pavlović.

Optužnice

Posebno odjeljenje za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH lani je podiglo 19 optužnica za krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i 11 optužnica za krivična djela korupcije. 

U istom periodu 2022. godine podignuto je 14 optužnica za organizovani kriminal i 13 zbog korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana