Mario Crnković o slučaju „Trgovska gora“: Bez jakih dokaza biće nam potrebni mađioničari

Marijana Miljić Bjelovuk
Mario Crnković o slučaju „Trgovska gora“: Bez jakih dokaza biće nam potrebni mađioničari

Ako ne budemo imali pripremljenu argumentaciju do objave hrvatske studije uticaja na životnu sredinu, nama će biti potrebni mađioničari, a ne pravnici u borbi protiv njihovih namjera da sa druge strane Une odlažu nuklearni otpad, rekao je predsjednik Udruženja “Grin tim” iz Novog Grada Mario Crnković.

On je u intervjuu “Glasu” rekao da je prema dostupnim informacijama, bazirano na zvaničnoj dokumentaciji iz Hrvatske, pomenutu studiju realno očekivati u drugoj polovini ove godine, ali i dodao da hrvatska strana ne želi realizovati i uvažiti istraživanja koja im obaraju čitav “projekat”.

GLAS: Prvi rezultati istraživanja u Novom Gradu potvrdili su veliku opasnost kada je riječ o namjerama Hrvatske da sa druge strane na Trgovskoj Gori odlaže nuklearni otpad. Koji je Vaš stav?

CRNKOVIĆ: Od velike važnosti je da znamo u kojoj su fazi istraživanja koja mogu doprinijeti argumentaciji neadekvatnosti Trgovske gore kao lokaliteta za smještanje radioaktivnog otpada iz Krškog, ali i kada je riječ o dokazivanju prisustva značajnih negativnih uticaja koje ovakva namjera proizvodi već sada. Pritisak rokova je velik, jer moramo imati završena i primjereno obrađena sva istraživanja prije nego što Hrvatska prezentuje studiju uticaja na životnu sredinu. Kada pomenuta studija bude objavljena, to je praktično trenutak kada obje zemlje stavljaju svoje argumente na sto. Hrvatska sa tvrdnjom da gradi nuklearni objekat u skladu sa normama koji bez obzira na poziciju ne predstavlja opasnost, a BiH je dužna da raskrinka neosnovanost ove tvrdnje, kako po pitanju same lokacije, tako po pitanju negativnih prekograničnih uticaja.

GLAS: Koliko će borba protiv Hrvatske biti teška, s obzirom na površna istraživanja od strane komšija?

CRNKOVIĆ: Apsurdno je graditi nuklearni objekat u graničnom pojasu, a zanemariti potrebu istraživanja sa obje strane granice. Ne pričam samo o geološkim, hidrogeološkim i drugim istraživanjima, već i o socijalnim i čitavom nizu drugih aspekata koji su potpuno zanemareni, samo zbog toga jer sa druge strane Une nije EU, već za njih očigledno nebitna BiH. Baš iz tog razloga sva istraživanja koja se sada realizuju i biće realizovana biće dokazni materijal pred međunarodnim sudovima. U ovom trenutku samozavaravanje je da će Hrvatska odustati, jer će prepoznati snagu naših argumenata. Neće. Sve sada što se radi biće dokazni materijal na međunarodnim sudovima. 

GLAS: Pored istraživanja stručnjaka nadležni će se bazirati i na naučna istraživanja.

CRNKOVIĆ: Jako je važno da dodatno uozbiljimo napore pri obezbjeđivanju naučne argumentacije, s obzirom na to da nam je rok ova godina. Ne smijemo improvizovati, moramo se bazirati na realne stvari. Nije dovoljno ponavljati kao papagaj da je Trgovska gora vodopropusna, kada imamo čitav niz negativnih socijalnih, ekonomskih i bezbjednosnih rizika. To moraju raditi relevantni institucije i pojedinci, a ne nečiji miljenici. Pričamo o argumentima koji će braniti ili ugroziti živote više od 250.000 ljudi. Posljedice Trgovske gore nećemo osjećati samo mi, već i generacije koje nisu ni rođene.

GLAS: Ranije ste naveli i to da je ova godina presudna za slučaj “Trgovske gore”. Zbog čega?

CRNKOVIĆ: S obzirom na to da smo se kao organizacija specijalizovali za praćenje svih aktivnosti koje se tiču slučaja “Trgovska gora”, koji je doslovno životna prijetnja za sve nas, za svaku tvrdnju koju iznosimo imamo uporišta u mišljenjima struke ili zvanične dokumentacije BiH ili Hrvatske. Prema dostupnoj zvaničnoj dokumentaciji Hrvatske, u okviru Plana rada i finansijskog plana rada Fonda NEK, jako jasno je navedeno da će ove godine biti prezentovana studija uticaja na životnu sredinu, koja je najvažniji dokument u čitavom slučaju, kada će obje zemlje staviti svoje argumente na sto. Iako Hrvatska formalno ne obavještava BiH o ovom naumu, potvrdu da će studija biti objavljena ove godine pronalazimo i u drugoj dokumentaciji, koja nam je dostupna.

Pravnici

GLAS: Vjerujete li da će sve argumente odbraniti pravnici?

CRNKOVIĆ: Sve je na nadležnim institucijama u BiH. Koliko budu dobri argumenti, toliko će pravnici biti uspješni. Iz tog razloga “Grin tim” konstantno moli i zahtijeva predstavnike svih institucija da budu svjesni veličine problema i kratkih rokova koje imamo. Ako ne pripremimo argumentaciju, imamo veliki problem, s obzirom da Ministarstvo spoljnih poslova i diplomatsko-konzularna mreža skoro da nije postigla nikakve ozbiljnije rezultate kada je riječ o pridobijanju podrške od drugih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana