Marija Jovović promovisala knjigu o atentatoru na Antu Pavelića: Želim da svi znaju istinu o mom ocu

Dejan Jovičić
Marija Jovović promovisala knjigu o atentatoru na Antu Pavelića: Želim da svi znaju istinu o mom ocu

SRBAC – Blagoje Jovović nije bio terorista, agent Udbe ili plaćeni ubica, već srpski heroj koji je izvršio napad na jednog od najkrvoločnijih zločinaca u istoriji čime je osvetio oko milion stradalih Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Ovo je izjavila Marija Jovović, njegova kćerka i autorka prvog dijela knjige “Blagoje Jovović - srpski heroj u vučjoj jazbini”, koja govori o srpskom rodoljubu iz Kosića kod Danilovgrada u Crnoj Gori, iz plemena Bjelopavlića, a koji je 1957. godine u Argentini izvršio atentat na Antu Pavelića, poglavnika NDH, osnivača i vođu ustaškog pokreta.

Jovović je bio pripadnik bjelopavlićke četničke brigade, a pucao je u Pavelića u Lomas de Palamoru, predgrađu Buenos Ajresa, gdje se nakon završetka Drugog svjetskog rata skrivao ustaški poglavnik koji je od povreda preminuo 1959. godine u Madridu.

Knjiga o njegovom životnom putu i potjeri za nacističkim zločincem, koja je nedavno izašla iz štampe, predstavljena je u Srpcu, u organizaciji Ujedinjenog ravnogorskog pokreta, a nedavno su promocije održane i u Beogradu, Novom Sadu, Podgorici i Danilovgradu.

- Moj otac je deset godina tragao za Pavelićem koji se pod okriljem Vatikana i tajnih službi krio u Italiji u jednom katoličkom manastiru, a zatim pobjegao u Argentinu, gdje su se skrivali i drugi ustaški ratni kriminalci. Od jednog Crnogorca koji je tamo radio kao policajac, čuo je da je legitimisao čovjeka u čijim dokumentima je pisalo argentinsko ime, a zapravo to nije bio niko drugi do Pavelić i tako ga je otkrio - rekla je Marija.

Sa grupom četnika tada je organizovao i izveo atentat 10. aprila 1957. ispalivši pet metaka u ustaškog poglavnika, od čega su ga pogodila dva.

- Jaučući i plačući, molio ga je za milost, a moj otac ga nije dokrajčio. Pavelić, koji je bolovao od dijabetesa, nikada se nije oporavio - rekla je Marija i dodala da će više riječi o tome biti u drugoj knjizi koja izlazi na ljeto ove godine.

Osam godina nakon atentata Blagoje se oženio Argentinkom Gladom sa kojom je stekao troje djece, kćerke Mariju i Gabrijelu i sina Gavrila. Nikome od njih nije želio reći da je upravo on bio atentator na Pavelića, a istina se saznala 55 godina kasnije kada su kolektivno posjetili manastir Ostrog.

- Tamo se ispovjedio mitropolitu Amfilohiju, a zatim je i nama sve priznao. On ga je ohrabrio da svoju priču podijeli sa javnošću i od tada se trudimo da istinu iznesemo na vidjelo jer su mnogi konstruisali razne teorije da je bio plaćenik, što nema veze sa stvarnošću. On je bio pažljiv otac i muž koji je bio cijenjen u društvu i veliki patriota i želim da srpski narod na ovaj način sazna za njegov podvig - istakla je Marija.

Prije dvije godine prisustvovala je u Beogradu otkrivanju spomen-ploče sa njegovim imenom gdje je tamošnja Zagorska ulica u Zemunu dobila naziv ulica Blagoja Jovovića, a u Sopotu je osvanuo mural sa njegovim likom.

- U Danilovgradu sam bila na tribini posvećenoj njemu u čast i tamo planiraju da mu dignu spomenik, a u Jagodini je prije tri godine otvoren spomen-park posvećen Blagoju Jovoviću i Gavrilu Principu - istakla je ona.

Slobodan Marić, vojvoda motajički iz Ujedinjenog ravnogorskog pokreta Srbac, rekao je da je u ovoj opštini održana jedina promocija knjige za Republiku Srpsku, i to s razlogom, jer je Srbac prvi u Evropi 10. septembra 1942. godine oslobođen od ustaša od strane četnika i najduže je bio pod vlašću Jugoslovenske vojske u otadžbini koju su činile četničke jedinice Draže Mihailovića.

- Četnici su oslobodili Srbac, najviše zahvaljujući vrsnom strijelcu iz kraljeve vojske koji se popeo na crkveni zvonik i likvidirao do tada neprikosnovenog ustaškog mitraljesca, nakon čega su se ustaše dale u bijeg. Smatram da bi jedna ulica u Srpcu trebalo da nosi naziv po jednom od slavnih komandanata iz tog perioda - rekao je Marić.

Vojvoda paljanski Saša Nikolić istakao je da se radi o velikom srpskom junaku koji je naš novi Gavrilo Princip i Miloš Obilić.

- Došao sam u Srbac na promociju ispred potomaka žrtava Drugog svjetskog rata, jer su od mog djeda sa majčine strane ustaše u Drugom svjetskom ratu pobile svu familiju. Ubili su mu brata od deset godina, a sestru od 13 živu bacili u vatru. Zahvaljujem Blagoju Jovoviću koji je pucao na najvećeg krvnika koji je želio da uništi srpski narod na ovom prostoru - istakao je Nikolić.

Priča o Blagoju Jovoviću pretočena je i u knjigu “Dva metka za Pavelića”, autora Tihomira Burzanovića, novinara i publiciste koji je intervjuisao Jovovića nakon njegove posjete Ostrogu.

Ugled

Boraveći u Argentini, Blagoje Jovović je radio razne poslove, bio je kamenorezac, konobar, mornar, hotelijer i trgovac, stvorivši značajan kapital. Bio je utemeljivač i dobrotvor crkvene opštine “Sveti Sava”, jedan od osnivača Udruženja boraca “Draža Mihailović” i član uprave društva “Njegoš”. Preminuo je 1999. godine u Rosariju, svega dva mjeseca nakon što je prvi i posljednji put posjetio zavičaj nakon atentata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana