Marfi sapliće BiH na svakom koraku

Marijana Miljić Bjelovuk
Marfi sapliće BiH na svakom koraku

BANjALUKA/SARAJEVO - Ambasada SAD u BiH ne želi bilo kakav dogovor u ovoj zemlji, njima nestabilnost i odgovara, a to pokazuju i na posljednjem primjeru o pitanju predloženih izmjena Izbornog zakona. Uvijek će imati svoje dežurne krivce Srbe, ali i žrtve, koje će podržavati, odnosno Bošnjake.

Stav je to politikologa povodom posljednjih poruka iz Ambasade SAD u BiH, iz koje su poručili da je, kada je riječ o predloženim izmjenama izbornog zakonodavstva, nemoguće promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH da bi se sprovele presude Evropskog suda za ljudska u Strazburu samo kroz promjene u zakonu, već da su potrebne i izmjene Ustava BiH.

- Doktrina djelovanja američke ambasade ne mijenja se još od nastanka BiH. Konstantno se drže one stare latinske izreke “Zavadi pa vladaj”, jer kada god dođe do nekog dogovora u BiH, Amerika koristi svoj uticaj i položaj ovdje. Zapravo, jedini njihov uticaj je djelovanje kroz zavađene strane i uvijek u tim slučajevima čuvaju leđa Bošnjacima. Posljednji njihov istup je samo jedan u nizu svih onih koje imamo još od ratnih godina na ovim prostorima - kazao je “Glasu” politikolog Filip Matić.

Američka ambasada, naglasio je Matić, samo gleda svoje interese u BiH i prosperitet zemlje i budućnost njenih građana je ne interesuje.

- Činjenica je da oni ne žele bilo kakav dogovor, njima nestabilnost i odgovara i uvijek imaju svoje dežurne krivce, ali, s druge strane, i žrtve koje podržavaju. To vidimo i sada, i to na jako, jako važnoj stvari, u slučaju kada se krše demokratski principi i osnovni demokratski postulati, a to je da hrvatski narod nema mogućnost da bira svog predstavnika, što je predviđeno Ustavom - kazao je Matić.

U ovom slučaju jasno se vidi, poručio je Matić, licemjerje američke administracije sa Džoom Bajdenom na čelu i njihovom diplomatskom strukturom, odnosno Ambasadom u BiH.

- Oni nisu predstavnici demokratije, ljudskih prava, sloboda i svega ostalog, nego predstavnici isključivo svojih sopstvenih i jako pokvarenih licemjernih interesa - poručio je Matić.

Na iznesene stavove američke ambasade u BiH o pitanju izmjena izbornog zakonodavstva u zemlji reagovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je naveo da je licemjerno što Ambasada SAD u Sarajevu govori da je prijatelj BiH, a sapliće je na svakom koraku i minira svaki dogovor demokratski izabranih predstavnika tri naroda.

- Da li to i koliko Ambasada SAD u Sarajevu ima poslanika u skupštinama u BiH? Trebalo bi da kao gosti nemaju nijednog i puste nas da se sami dogovaramo - rekao je Dodik.

Naglasio je da će narodima u BiH biti onako kako se oni dogovore.

- Mi ovdje živimo i kako se dogovorimo, tako će nam biti. Ako ambasada ima svoje poslanike, kažite nam ko su i neka osnuju poslaničke klubove Majkla Marfija. Čisto da znamo s kim da razgovaramo - poručio je Dodik.

Ponuđena rješenja

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u ponedjeljak je partnerima u vlasti na nivou BiH poslao prijedlog izmjena Izbornog zakona. Tada je i objasnio da je, kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH, s obzirom na to da nije moguće postići dogovor o izmjenama Ustava, ponuđeno rješenje koje će onemogućiti da jedan narod bira predstavnika drugog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana