Marfi i Satler završavaju mandate u BiH

GS
Marfi i Satler završavaju mandate u BiH

SARAJEVO- Mandati ambasadora SAD Majkla Marfija i šefa Delegacije EU Johana Satlera u Bosni i Hercegovini bliže se kraju, Marfija bi trebalo da zamijeni američki diplomata Daglas Džons, a Satlera, koji odlazi 31. avgusta, 1. septembra će zamijeniti italijanski diplomata Luiđi Soreka.

Marfijevog potencijalog nasljednika u BiH predložio je američki predsednik Džozef Bajden, a njegovo imenovanje tek treba da bude potvrđeno u američkom Senatu.

Marfi je u BiH došao početkom 2022. godine, a Satler na funkciji šefa Misije EU proveo pet godina.

Vijeće EU odlučilo je prošle godine da Satleru produži mandat za još godinu, s obzirom na to da se BiH nalazila u osjetljivoj političkoj situaciji te da se počelo aktivno raditi na reformama koje su obavezne na našem putu ka EU, podsjeća portal sarajevskog Avaza.

Najvjerovatniji Marfijev nasljednik na funkciji ambasadora u BiH Daglas Džons je karijerni član Više službe za spoljne poslove s činom ministra savjetnika. Prema navodima Bele kuće, trenutno obavlja funkciju zamjenika pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja pri Stejt departmentu. Nadgleda evropsku bezbjednost, uključujući Organizaciju Sjevernoatlantskog pakta (NATO), Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju i Sjevernu Evropu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i sigurnost Arktika.

Nedavno je Džons služio kao privremeni otpravnik poslova i zamenik šefa američke misije pri NATO-u. Bio je zamjenik šefa misije u američkim ambasadama u Zagrebu i Podgorici. Takođe, bio je direktor Ureda za očuvanje mira, sankcija i borbe protiv terorizma u Birou za poslove međunarodnih organizacija, direktora za NATO i zapadnu Evropu u Veću za nacionalnu bezbjednost i kao član američke delegacije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Diplomirao je na Bovdoin koledžu, a magistrirao međunarodne odnose na Univerzitetu Prinston. 

Satlerov nasljednik Luiđi Soreka je stručnjak za sigurnost i migracije i dosadašnji ambasador EU u Albaniji.   

Soreka je bio na dužnosti direktora za sigurnost u DG HOME Evropske komisije. Njegova misija doprinosi cilju EU da osigura visok nivo sigurnosti za evropske građane. On i njegov tim zaduženi su za implementaciju Evropske agende za sigurnost, za definisanje i razvoj aktivnosti od najbolje prakse do zakonodavstva, u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala, korupcije, trgovine drogom, sajber kriminala i drugih teških zločina, promoviše saradnju u sprovođenju zakona u evropskom nivou, putem Evropola i CEPOL-a.

Od 2006. do 2013. koordinira pokretanje i implementaciju Dijaloga o liberalizaciji viznog režima sa zemljama zapadnog Balkana, uključujući Albaniju, Istočno partnerstvo i Rusku Federaciju. Koordinirao je pokretanje mehanizma postvizne liberalizacije radi praćenja potencijalne zloupotrebe slobode kretanja i prava na azil građana tih zemalja u šengenski prostor, piše Avaz.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana