Mandić: Izgraditi memorijalni centar u znak sjećanja na Mojkovačku bitku

Srna
Foto: Skrinšot

PODGORICA - Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić pozdravio je ideju da se izgradi memorijalni centar Bojna njiva u znak sjećanja na Mojkovačku bitku.

”Time će biti obilježeno jedno veliko djelo naših predaka, ali i povećava ponuda Mojkovca”, rekao je Mandić nakon posjete Mojkovcu.

On je istakao da je Mojkovačka bitka nadrasla prostor Crne Gore i bila značajna i za Srbiju, pogotovo što je to bila odbrana odstupnice srpske vojske prema Albaniji.

Mandić je izrazio uvjerenje da će sredstva za memorijalni centar vrlo lako biti obezbjeđena, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

“Naši prijatelji koji drže do te bitke i do tradicije Crne Gore će zajedno sa nama učestvovati u ovome. Dugo se čekalo da se to uradi, ali sadašnjem rukovodstvu Mojkovca je dopalo da taj važan istorijski posao završi”, rekao je Mandić.

Mojkovačka bitka počela je 6. januara 1916. godine. U njoj je Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore, pod komandom serdara Janka Vukotića, odbila ofanzivu mnogo jačih austrougarskih snaga, čime je omogućeno povlačenje Vojske Kraljevine Srbije preko albanskih planina i dalje ka Krfu.

Na udaru 6. austrougarskog kraljevskog puka, na Razvršju i Bojnoj njivi našao se Donjomorački bataljon Kolašinske brigade.

Uz juriše i protivjuriše položaji su naizmjenično prelazili iz jedne na drugu stranu, ali je Donjomorački bataljon uspio da zadrži položaj. Borbe su bile sa puno gubitaka na obje strane.

To je bila i posljednja vojna operacija vojske Kraljevine Crne Gore, koja je 1918. godine ušla u sastav Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana