Manastir Klisina, duhovni oganj koji nikada nije ugašen

GS
Foto: Zaboravljeni korijeni

Na obali rijeke Sane, što presijeca plodne ravnice, ispisana je istorija jednog manastira i jednog naroda. Tu su hladni vjetrovi nemilosrdno nasrtali na plamen svijeće u namjeri da je jednom zauvijek ugase. Ali, i kad bi se učinilo da tinja i da se njen plamen smanjuje, ona bi iznova zasijala i osvijetlila manastir Klisinu i put srpskom pravoslavnom narodu.

Crkvu brvnaru su 1942. godine opljačkale i zapalile muslimanske ustaše. Ali, mještani sela Ništavci, i pored velikih stradanja srpskog naroda, nisu zaboravili na zvono sa velikim požrtvovanjem kupljeno 1926. godine u Beogradu.

Sa zgarišta, volovskim zapregama, odvoze ga i potapaju u rijeku Sanu. Tako će ono biti sačuvano sve do kraja rata.
Manastir Klisina nalazi se na magistralnom putu Prijedor – Sanski Most.

Posvećen je svetoj velikomučenici Marini u narodu poznatijoj kao Ognjena Marija i podignut je na starom manastirištu, pišu Zaboravljeni korijeni.

Posebnu duhovnu radost bratstvu i poklonicima manastira Klisina označio je dolazak dijelića Svetih Moštiju Prepodobnog Grigorija Gornjačkog, 15. marta 2012. godine, a nešto više od mjesec dana kasnije manastirska duhovna riznica postala je bogatijom za dio Svetih Moštiju Prepodobnomučenika Medljanskih (Serafima, Avakuma i Mardarija), 22. aprila 2012. godine.

Pored pobrojanih Svetih Moštiju, manastir Klisina, takođe, posjeduje dijeliće Svetih Moštiju Svete Velikomučenice Marine, Svetog Teodora Tirona, Svetog Petra Koriškog i Prepodobnog Georgija (Vitkovića), kao i repliku Čudotvorne Ikone Bogorodice Jerusalimske, koju su u naš manastir donijeli iz Svete Zemlje pravoslavni Srbi iz Vojvodine, u ljeto 2012. godine.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana