Malim i srednjim preduzećima novi paket podsticaja

Anita Janković Rečević
Malim i srednjim preduzećima novi paket podsticaja

BANjALUKA - Mala i srednja preduzeća u Republici Srpskoj za očuvanje starih i umjetničkih zanata te domaće radinosti ove jeseni mogu da računaju na subvencije teške do 5.000 KM, dok će projekti organizacije sajmova i konferencija biti podržani sa maksimalno 30.000 maraka.

Ministarstvo privrede i preduzetništva RS juče je objavilo javni poziv za dodjelu podsticaja za mala i srednja preduzeća u kojem je navedeno da novi ili projekti u realizaciji koji za predmet imaju očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti sufinansiraju sa 100 odsto od najviše vrijednosti opravdanih ulaganja koja mogu biti u iznosu od 1.000 do 5.000 maraka.  

Razvojne agencije, ustanove, organizacije i udruženja koji su osnovani s ciljem zastupanja i podrške privrednicima za organizovanje sajmova i konferencija na kojima će se okupljati i predstavljati mala i srednja preduzeća mogu ostvariti podsticaje u visini od 80 odsto opravdanih ulaganja, odnosno od 7.000 do 30.000 KM.

Pravo na dodjelu podsticaja imaju privredni subjekti sa sjedištem u Republici Srpskoj koji su registrovani najkasnije u 2023. godini i koji nemaju dospjelih, a neizmirenih poreskih obaveza. 

Uslov je i da projekat kojim preduzeća konkurišu za podsticajna sredstva nije već podržan iz budžeta Srpske i lokalnih zajednica, kao i da ukupan iznos podsticaja koje je firma dobila od davalaca državne pomoći u tekućoj i dvije prethodne godine ne prelazi 390.000 KM. 

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Vladimir Blagojević kaže za “Glas” da su privrednici koji se bave starim zanatima u veoma nezavidnom položaju te da im je svaki vid podrške izuzetno važan. 

- Bavljenje starim zanatima postalo je toliko rijetko da je većina njih danas postala svojevrsna turistička atrakcija i jako je važno da im se obezbijede podsticaji. Ovaj vid podrške koji je resorno ministarstvo uvelo prije nekoliko godina je zaista dobra mjera jer direktno pomaže preduzetnike. U današnjim, teškim uslovima poslovanja svaka pomoć je dobrodošla - rekao je Blagojević i dodao da se mala preduzeća u svom radu susreću sa nizom različitih  opterećenja.  

On je savjetovao preduzećima koja ispunjavaju uslove da prepoznaju priliku i apliciraju za sredstva. 

- U prethodnom periodu preduzetnici ili su bili skeptični ili nisu bili informisani o ovom vidu podrške, ali kako vrijeme odmiče, sve više subjekata je zainteresovano za podsticaje, a i rezultati koji su ostvareni  zahvaljujući ovoj vrsti pomoći su dodatni motiv da se prijave - istakao je Blagojević. 

Prema njegovim riječima, sajmovi i konferencije koji okupljaju male i srednje preduzetnike u velikoj mjeri doprinose promociji i boljem pozicioniranju  preduzeća na tržištu, zbog čega je važno da takvih događaja bude što više. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana