Mahmuljinu za vratom međunarodna potjernica

 Marijana Miljić Bjelovuk
Mahmuljinu za vratom međunarodna potjernica

BANjALUKA - Nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, osuđenom za ratne zločine nad Srbima na Vozući i Ozrenu, sutra (srijeda) ističe rok u kojem bi trebalo da se javi Sudu BiH zbog odlaska na izdržavanje kazne zatvora, a ukoliko to ne uradi za njim bi mogla biti raspisana i međunarodna potjernica.

Sud BiH je 7. novembra na kućnu adresu Mahmuljina, ali i njegovom advokatu, dostavio poziv u kojem je navedeno da je on dužan da dođe u tu pravosudnu instituciju 23. novembra kako bi preuzeo uputni akt za stupanje na izdržavanje kazne zatvora.  

- Sud BiH do danas nije zaprimio nikakav dopis povodom preuzimanja uputnog akta naslovljenog na Mahmuljina.

Ako se ne pojavi u srijedu preduzećemo sve zakonom propisane radnje kako bi osuđeni Mahmuljin stupio na izdržavanje kazne zatvora - kazali su “Glasu Srpske” u Sudu BiH, ali nisu precizirali koje će to radnje preduzeti.

Pravni stručnjaci pojašnjavaju da, ako se Mahmuljin ne javi u srijedu na izdržavanje kazne, sud je obavezan raspisati za njim prvo potražnicu.

- U tom slučaju policija ide na njegovu kućnu adresu i provjerava da li je on tamo i gdje je uopšte, zašto se nije odazvao na dostavljeni poziv. Nakon što sud dobije izvještaj, a srazmjerno onom što je navedeno u njemu, raspisuju potjernicu, a zatim i međunarodnu potjernicu koju dostavlja Interpolu - rekao je “Glasu” advokat Miodrag Stojanović i dodao da bi na osnovu međunarodne potjernice Mahmuljin gdje god bude pronađen trebalo da bude predat pravosuđu BiH zbog upućivanja na izdržavanje kazne.

U Zavičajnom udruženju Zavidovićana smatraju da se Mahmuljin sutra neće pojaviti u Sudu BiH te da samim tim neće biti upućen na izdržavanje kazne zatvora.

- Da su u sudu htjeli da preuzmu zakonom predviđene mjere Mahmuljin ne bi mogao ni napustiti BiH. Njemu su trebali oduzeti pasoš, ali očigledno nisu, pa je on završio u Turskoj. Nas u slučaju Mahmuljina ništa ne iznenađuje i on se sutra neće pojaviti i završiti u zatvoru. Da sve u ovom slučaju nije žalosno i prežalosno bilo bi smiješno - rekao je “Glasu” predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovića, Zoran Blagojević i podvukao da su porodice srpskih žrtava izgubile svaku nadu u pravdu i pravičnost.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

Vještačenje

Sud BiH donio je 18. avgusta naredbu o vještačenju medicinske dokumentacije Sakiba Mahmuljina, kojom je od vještaka tražen nalaz i mišljenje da li se može liječiti u BiH, kao i da li može putovati. To vještačenje trajalo je skoro tri mjeseca. Mahmuljin je 3. novembra trebalo da dostavi dokumentaciju koja je predmet vještačenja, ali iz Suda BiH nisu odgovorili da li je to i uradio. Nakon toga je samo poručeno da je Mahljmuljin obavezan da se javi 23. novembra na izdržavanje kazne zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana