Lukić: Ustavni sud uveo vanredno stanje

Srna
Lukić: Ustavni sud uveo vanredno stanje

ISTOČNO SARAJEVO - Ustavni sud BiH je promjenom pravila i uvođenjem nove norme koja omogućava produžavanje mandata sudija, uveo vanredno stanje u BiH, rekao je Srni profesor međunarodnog prava Radomir Lukić.

"Svaka promjena Ustava mimo načina na koji je učinjena je zapravo uvođenje vanrednog stanja. Vanustavnog stanja u tim elementima", rekao je Lukić.

Lukić je naveo da Ustavni sud BiH već dugi niz godina prekoračuje svoja ovlaštenja i sam stvara pravne norme ustavno-pravnog karaktera, za šta nije ovlašten.

On je naveo da su u Članu 3, stavu 1, opisane nadležnosti institucija BiH, pa tako i same BiH, a riječ je o 10 nadležnosti, uz 11. koja se tiče promjene Ustava BiH.

"Nijedna od tih 11 nadležnosti nije posvećena uređenju pitanja imovine, svojine, a pogotovu tzv. držane imovine. A to pogotovu nije i ne može da bude isključiva nadležnost BiH, kako piše u današnjem saopštenju Ustavnog suda BiH. Nadležnosti institucija BiH su spoljna, spoljnotrgovinska, carinska i monetarna politika....Tu nema nijedne nadležnosti koja se odnosi na bilo koji dio imovine, odnosno svojine", naveo je Lukić.

Lukić je rekao da proglašavanje te nadležnosti nadležnošću BiH jeste prekoračenje ovlaštenja i stvaranje ustavno-pravne norme koju Ustav ne poznaje.

On je ocijenio da ovom nasilju nema lijeka - ni socijalnog, ni političkog ni pravnog, te da se jedino može uzvratiti adekvatnim sredstvom iste prirode.

"Ja drugog načina ne vidim kako da stvari u BiH teku i da ona postoji kao relativno uređena država sa unutrašnjim uređenim mirom i razumijevanjem", poručio je Lukić.

Ustavni sud BiH, po apelaciji članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića, 11 delegata Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i pet delegata Doma naroda, utvrdio je da je neustavan Zakon Republike Srpske o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koja je, kako navode, predmet pitanja nepokretne državne imovine i u isključivoj nadležnosti BiH.

Ustavni sud BiH usvojio je danas odluku o dopuni Pravila te pravosudne institucije kojom je omogućeno produženje mandata sudije dok novoizabrani ne preuzme dužnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana