Lukić: Ustav Srpske garant njenog postojanja

Srna
Lukić: Ustav Srpske garant njenog postojanja

ISTOČNO SARAJEVO- Ustav Republike Srpske, donesen prije 32 godine, oslonjen je na snažnu političku volju Srba u BiH i protivljenje da budu svedeni na manjinu, obespravljenu, marginalizovanu, poniženu, koja mora da bespogovorno sluša muslimane i Hrvate u BiH, izjavio je profesor ustavnog prava Radomir Lukić.

Lukić je istakao da se Ustav Srpske oslanja i na volju Srba u BiH izraženu na plebiscitu srpskog naroda za ostankom u SFRJ i jasnom i snažnom odbijanju da se protivustavnom secesijom BiH prekrše Ustav SFRJ i Ustav Socijalističke Republike BiH.

Ako ta prva linija odbrane nije uspjela da vrati Hrvate i muslimane u BiH za pregovarački sto Kutiljerove radne grupe, Lukić je ocijenio da je uspjela da bude temelj nove države Republike Srpske.

-Na tom Ustavu, kao osnovnom ili temeljnom zakonu, od marta 1992. godine, a poslije takozvanog referenduma o nezavisnosti i suverenosti BiH, na kojem su glasali samo Hrvati i muslimani, ali ne i Srbi, postepeno je počela da niče strukturno-organizaciona zgrada Republike Srpske i održala se pune 32 godine - podsjetio je Lukić.

Lukić smatra da Srbi znaju da bez Republike Srpske za njih nema budućnosti u BiH i da bi bez nje bili izloženi različitim postupcima i mehanizmima rasrbljavanja i nacionalne degradacije.

-Sigurno je da nema tog lonca za taljenje koji će Srbe u Republici Srpskoj pretaliti u Bošnjake ili Bosance. Samo što to ne znaju ni Hrvati i Bošnjaci u BiH, ali ni stranci. Da i jedni i drugi malo pogledaju našu istoriju, znali bi da je rasrbljavanje nemoguć proces. Ali, odbrana od takvih nasrtaja je mnogo lakša u Republici Srpskoj i sa Republikom Srpskom -  poručio je Lukić.

Lukić je rekao da su i Ustav Republike Srpske i Republika Srpska autentične, samonikle, autohtone i autonomne pravne, političke i istorijske pojave, koje nisu uvezene iz Srbije.

-One žive u Srbima, i bez Srbije i sa Srbijom -  naglasio je Lukić i dodao da su osnivački akt Republike Srpske i ona sama danas su potpuno podržavani od Srba i velikog dijela građana drugih konstitutivnih naroda i grupe ostalih koji žive i rade u Republici Srpskoj.

Lukić je podsjetio da je na današnji dan prije 32 godine Skupština srpskog naroda BiH donijela i proglasila Ustav Srpske Republike BiH čiji je naziv, a time i naziv republike, promijenjen u Ustav Republike Srpske.

On je naveo da su demokratski izabrani predstavnici srpskog naroda Ustavom Srpske tog dana postavili posljednju liniju odbrane od zadrte, neznalačke i slijepe namjere Hrvata i muslimana iz BiH, potpomognutih prvenstveno secesionistima iz Slovenije i Hrvatske, pa i iz Makedonije, ali i jednako žestoko SAD i Evropske zajednice, današnje EU, da Socijalističku Republiku BiH otcijepe od Jugoslavije i sve ih vrate za pregovarački sto u okviru Kutiljerove radne grupe za BiH i tako daju šansu miru i mirnom i sporazumnom rješenju političkog konflikta.

Poslije 32 godine, smatra Lukić, dosta je žalosna činjenica da je sve ono što je krajem 1991. godine predložio portugalski diplomata Hoze Kutiljero kao osnovu ili kao načela za pregovore o budućem ustavnom uređenju BiH, zaživjelo u Dejtonu.

-Moglo je bez krvi, istorijskih zavada i razaranja. Srbi su bili i spremni i zreli za to. Drugi nisu. Ni Hrvati, ni muslimani iz BiH, ali ni SAD ni ondašnja Evropske zajednica. Niko od njih nije odgovarao za taj zločin protiv mira u BiH. Nisu vjerovali ni u odlučnost Srba da Ustav iz papira prevedu u stvarnost i da se bore i znanjem, i poštenjem, i obrazom i oružjem za ovaj Ustav - rekao je on.

Lukić je istakao da ostaje slabašna nada da su iz toga nešto naučili, ali su, izgleda, i dalje slabi đaci kada pokušavaju da prevarno, plitko i neznalački razgrade Republiku Srpsku odlukama nekog samozvanog Savjeta za primjenu mira, njegovog Upravnog odbora, proizvoljnim nalozima visokog predstavnika ili samovoljnim odlukama stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, redovno u sadejstvu sa sudijama Bošnjacima, počesto i sa sudijama Hrvatima, proglašenjem podstanarskog statusa Republike Srpske u BiH.

On je naveo da je Ustav Republike Srpske, za vrijeme u kojem je pisan, bio moderan temeljni zakon koji ne bi ustuknuo ni pred jednim ustavom koji je donošen u tom vremenu u Evropi.

-Jednom su pokušali da Srbima oduzmu status konstitutivnog naroda, pa su dobili Republiku Srpsku. Sada pokušavaju da Srbima oduzmu Republiku Srpsku. Ishod je na vidiku. Valjda su nešto naučili - zaključio je ovaj profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je 28. februara 1992. godine Ustav koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Ustav Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma koji je održan 1. marta i na kojem nisu učestvovali Srbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana