Lukić: Srbi i Hrvati ne žele unitarnu BiH

Srna
Lukić: Srbi i Hrvati ne žele unitarnu BiH

BANjALUKA - Istaknuti pravni stručnjak Radomir Lukić izjavio je da Srbi i Hrvati ne žele da se utope u unitarnu BiH, te napomenuo da srpski narod neće dozvoliti destrukciju Dejtonskog sporazuma kada je riječ o imovini, koja pripada entitetima.

Lukić je ukazao da je u toku jedna vrsta destrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je definisao postojanje dvije ravnopravne federalne jedinice - Republike Srpske i Federacije BiH, koje su formirale ovakvu BiH.

On je napomenuo da u tom smislu postoje i tri konstitutivna naroda, sa odgovarajućom ulogom drugih građana koji ne pripadaju navedenim narodima i da je to osnova na kojoj BiH može dugoročno da počiva i napreduje.

"Svaka druga, koja bi sve ovo i načela konstitutivnosti eliminisala, dovela bi do potpune destabilizacije i nestanka BiH. Uvjeren sam da Srbi i Hrvati ne žele da se utope u unitarnu BiH i da rastvore svoje vjekovne nacionalne identitete. Oni žele da to sve sačuvaju", izjavio je Lukić novinarima u Banjaluci gdje se održava naučna tribina "Napadi na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Republike Srpske - politički i pravni aspekti", organizovane u Akademiji nauka i umjetnosti Srpske /ANURS/.

Lukić koji je i univerzitetski profesor, naveo je da, barem sa aspekta Srba, neće uspjeti destrukcija Dejtonskog sporazuma u smislu da neko i neki drugi raspolaže prirodnim bogatstvima BiH.

"Time raspolažu federalne jedinice BiH, a ne nivo BiH", naglasio je Lukić, koji smatra da potonje destrukcije Dejtona vjerovatno imaju za cilj da neke strane kompanije, uz pomoć svojih vlada, ovladaju prirodnim resursima u BiH, što ne bi trebalo dopustiti.

Akademik Vitomir Popović rekao je, između ostalog, da je stav Republike Srpske bio i ostao da se o imovini, koja pripada Srpskoj u skladu sa obavezujućim Dejtonskim sporazumom, ne može razgovarati.

Popović je naglasio da o tome govore i republički stavovi da se na tom i sličnom planu ne izvršavaju odluke takozvanog i nelegalnog visokog predstavnika.

"BiH kao država i dejtonska tvorevina koja nastavlja da egzistira po međunarodnom pravu može opstati samo ako postoji konsenzus sva tri konstitutivna naroda", rekao je Popović.

Tribina je održana u prostorijama Akademije, a učestvovalo je više od 40 rektora univerziteta, dekana, profesora, naučnih radnika, kao i predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović.

Skupu su prisustvovali i ministar pravde Srpske Miloš Bukejlović i naučnotehnološkog razvoja i visokog obrazovanja Željko Budimir, kao i brojne zvanice iz javnog, naučnog, crkvenog, društvenog i političkog života Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana