Lukač: Jedini nemamo saradnju sa Evropolom u potpunosti

Srna
Lukač: Jedini nemamo saradnju sa Evropolom u potpunosti

BANjALUKA- Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je BiH jedina zemlja u Evropi koja nema saradnju sa Evropolom u potpunosti, te da su opstrukcije po tom pitanju političko pitanje.

Lukač smatra da je, iako postoje opstrukcije Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, riječ o političkom pitanju, jer su određeni ljudi u Sarajevu napravili problem i hoće na silu da kontakt tačku zadrže u Direkciji, iako ona nema policijska ovlaštenja.

"Ne bi smjeli da imaju pristup tim podacima koji dolaze iz Evropola. Ne smiju ni da ih otvaraju ni da ih koriste", napomenuo je Lukač.

On je rekao da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske pripremljena krivična prijava protiv lica koji na ovaj način omogućuju da se manipuliše tim podacima, iako nemaju zakonske uslove za to.

"Ako se ovo u narednom periodu ne završi u skladu sa onim kako je sporazumom predviđeno, aktiviraćemo tu krivičnu prijavu", naveo je Lukač.

On je rekao da mu nije jasno zašto šest godina nakon svojevrsne sage u Evropolu, te potpisivanja sporazuma sa Evropolom i njegove ratifikacije BiH nije uspjela da taj sporazum dovede do kraja i tamo pošalje oficira za vezu.

"Nejasno je zašto se svih tih godina radi to što se radi u Sarajevu. Ne tražimo da mjesto zajedničke kontakt tačke bude u Banjaluci i MUP-u Srpske, već da bude u Ministarstvu bezbjednosti u Sarajevu, kako je i definisano Sporazumom", rekao je Lukač.

On je podsjetio da je sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara Selmom Cikotićem potpisao Sporazum o upućivanju oficira za vezu u Hag.

"I on /Cikotić/ je tada rekao da očekuje da u nekoliko narednih sedmica bude sve završeno što se tiče uspostavljanja zajedničke kontakt tačke. Međutim, to i dalje nije u potpunosti završeno, a Evropol nije prihvatio našeg oficira za vezu u Hagu jer i oni traže da se u potpunosti implementira zajednička kontakt tačka i da počne da funkcioniše u skladu sa sporazumom", rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

Izgleda da BiH, dodao je Lukač, funkcioniše na takvom principu da, čak i u rijetkim trenucima kada se dogovor postigne, opet neko napravi problem i neće da to dovede do kraja.

"Iako nam je svima u interesu da imamo saradnju sa Evropolom u potpunosti, jedina smo zemlja u Evropi koja nema potpunu saradnju sa Evropolom, a koja nam je neophodna da razmjenjujemo zadatke u realnom vremenu sa njima", rekao je Lukač.

On je naveo i da su ti podaci važni kako bi se postigli što bolji rezultati u borbi protiv organizovanog kriminaliteta.

"Potrebno je da imamo našeg oficira za vezu koji treba da sjedi u Evropolu u Hagu, ima pristup svim aplikacijama i da u realnom vremenu dobijemo te podatke, kako bi smo brzo reagovali i postizali što bolje rezultate u borbi protiv organizovanog kriminaliteta u BiH", pojasnio je Lukač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana