Lukač: Dulić prijavio ugroženost, tužilac rekao da to nije krivično djelo

GS
Lukač: Dulić prijavio ugroženost, tužilac rekao da to nije krivično djelo

LAKTAŠI - Mladen Dulić (22), koji je u petak izvršio samoubistvo, prethodno je policiji prijavio ugrožavanje, ali se tužilac izjasnio da tu nema elemenata krivičnog djela.

Potvrdio je to danas ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

-Tačno je da je mladić došao i prijavio policiji ugrožavanje. Tražio je da se skine to sa interneta. Policija nema mogućnost da skine sa mreža određenu informaciju koju neko već plasira da li putem nekih svojih profila ili slično. Mi smo obavijestili tužioca o tom prijavljivanju i tužilac se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela. Jednostavno, policija nije imala dalje mogućnost da postupa kada je tužilac rekao da nema elemenata krivičnog djela - rekao je Lukač.

Mladen Dulić (22) ubio se 28. oktobra, nakon što je na društvenim mrežama osvanuo snimak njegovog ponižavanja dok je tražio posao na benzinskoj pumpi, prije nego je digao ruku na sebe policiju u Laktašima je upoznao da je sporni snimak objavljen na internetu.

Snimak na kojem su Dulić i radnik pupme Veljko Trišić, na „TikTok-u" je  objavljen 27. oktobra.  

Zbog ovog slučaja uhapšeni su i u policiji ispitani Trišić (44) i Dražen Kudra (30) iz Laktaša koji su potompušteni da se brane sa slobode. 

Lukač je istakao  da su počeli razgovori o izradi zakona o sprečavanju širenja lažnih vijesti i da stručnjaci moraju ponuditi najbolje rješenje.

-Tek smo počeli razgovore u Ministarstvu pravde o izradi zakona o sprečavanju širenja lažnih vijesti. Potrebno je da stručnjaci ponude najbolja rješenja - rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

Istakao je da Srbija, Hrvatska i neke evropske zemlje imaju definisano da su kleveta i uvreda krivična djela, što Republika Srpska nema.

-Ono što se dešava na društvenim mrežama možemo okarakterisati kao ugrožavanje bezbjednosti pojedinaca. Svakodnevno imamo prijave lica koja se osjećaju ugroženo, ali policija nema mogućnosti da djeluje jer tužilšatva kažu da nema elemenata krivičnog djela zato što nije propisano zakonom -pojasnio je Lukač.

On je naglasio da će se zakonski morati odrediti prema ismijavanju i omalovažavanju na društvenim mrežama.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da će zakon biti rezultat stručnog pristupa toj oblasti i da će biti urađen po uzoru na rješenja u velikom broju zemalja članica EU.
Cvijanovićeva je istakla da će se pratiti pozitivna evropska praksa, te da se mora napraviti balans između toga da se ne ugrozi sloboda govora, ali i da ne bude sve uključeno u tu slobodu.

-Uzećemo ono što je najbolja praksa i to neće biti proizvod rada našeg zakonodavnog tijela, kako se ne bi donio zakon koji je neprovodiv ili koji će imati određene manjkavosti -”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Podsjetila je da je u Republici Srpskoj prije nekoliko godina bila započeta aktivnost analize gdje postoji takvo zakonodavstvo, iz kojeg bi se mogla vidjeti kvalitetna rješenja.

-Mislim da to neće biti previše težak rad, ali jeste ozbiljna stvar pripremiti taj zakon - rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik zatražio je da budu pripremljeni zakoni o sprečavanju širenja lažnih vijesti, o sprečavanju jezika mržnje, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona s uvođenjem klevete i uvrede, te proširenju krivičnih djela protiv ustavnog poretka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana