Luka Radonjić, politički analitičar iz Podgorice: Njemačka ne želi pomirenje na Balkanu

Veljko Zeljković
Foto: G.S.

NIKŠIĆ - Određeni zapadni faktori, prije svih zvanična Njemačka, izvjesno ne žele pomirenje na Balkanu, već se vode maksimom “Divide et impera” - zavadi pa vladaj.

Kaže ovo u intervjuu za “Glas Srpske” politički analitičar iz Podgorice Luka Radonjić komentarišući rezoluciju o Srebrenicu koja bi uskoro trebalo da se nađe na izglasavanju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ali i odluku crnogorskih vlasti, odnosno premijera Milojka Spajića da je podrže. 

- Najnovija rezolucija o Srebrenici je pokušaj njenih podnosilaca, prije svega Njemačke, da postignu nekoliko efekata. Jedan od njih je i želja da se ratne teme na ovim našim prostorima drže aktuelnima, čime se sprovodi i održava tzv. “strategija tenzija” na Balkanu -  istakao je Radonjić. 

GLAS: Šta je krajnji cilj sponzora i idejnih tvoraca ovog dokumenta?

RADONjIĆ: To što oni rade, sa njihovog aspekta,  razumljivo je, jer samo tako mogu da sprovode svoje imperijalne aspiracije i pravdaju potrebu za protektoratom. Rezolucijom se želi i podstaći novi talas velikih pritisaka na Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini - u čitavom regionu. Srpski narod je najbrojniji i teritorijalno najrasprostranjeniji. I zbog činjenice da srpski narod ne želi da bude puki poslušnik, određene velike sile žele da ga slome.  
I na kraju, ništa manje važno, rezolucijom se teme iz prošlosti stavljaju u fokus, to je poruka - ne razgovarajte o temama u vezi s kojima možete da se dogovorite, nego se svađajte o temama oko kojih se razlikujete. 

GLAS: Kako gledate na to što je najavljeno da će Crna Gora glasati za ovu rezoluciju?

RADONjIĆ: Kada je Crna Gora u pitanju, opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića želi da iskoristi ovu situaciju, da skrene pažnju sa važnih procesa koje je pokrenulo crnogorsko pravosuđe protiv funkcionera bivšeg režima. 

Takođe, oni se nadaju pukotinama unutar parlamentarne većine, jer je jasno da srpski narod, koji čini više od trećine stanovništva Crne Gore, ne podržava rezoluciju. Međutim, DPS ne želi da sruši Spajićevu vladu zbog Srebrenice, naprotiv, oni podržavaju rezoluciju, žele da Srbi izađu iz parlamentarne većine, a da umjesto srpskih u većinu uđu antisrpske snage predvođene Đukanovićevim DPS-om. 

GLAS: Da li su srpske stranke prozrele tu igru DPS-a?

RADONjIĆ: Kao prvo, moram reći da bi jedan takav scenario zaustavio započete demokratske procese. Blokirala bi se integracija Srba u sistem. Takvom planu DPS-a, da se vrati u političku igru, za sada je najveća brana Andrija Mandić, predsjednik Skupštine Crne Gore kao i prosrpske stranke u Crnoj Gori. 

Mandić je i ranije ove godine od strane DPS-a žestoko napadan zbog posjete Milorada Dodika i odličnih odnosa sa Republikom Srpskom, jer DPS ne podnosi činjenicu da je na čelu crnogorskog parlamenta Srbin koji održava dobre odnose sa Srbijom i Republikom Srpskom. 

Kako sada stvari stoje, srpske stranke su prozrele namjeru opozicije. Jasno su se odredile da su protiv toga da Vlada Crne Gore podrži rezoluciju, aktivno insistiraju da se poštuje volja - ne samo Srba nego i većine naroda u Crnoj Gori. 

I na kraju da se vratimo na početak - važno je da Srbi ne izgube stratešku poziciju, jer je upravo to cilj onih koji se koriste ovom rezolucijom. Srpska javnost u Crnoj Gori je u ovom teškom trenutku u potpunosti uz Republiku Srpsku.

Vjekovne težnje

GLAS: Šta za Vas predstavlja Republika Srpska, te zašto je ona toliki trn u oku zapadnih zemalja?

RADONjIĆ: Republika Srpska nije samo entitet, ona je izraz vjekovnih težnji i istorijskog prava srpskog naroda preko Drine - da postoji, da bude, da traje. Republika Srpska je i paradigma novog vremena, koju određene velike sile, ne sve, žele da slome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana