Luka Radonjić, analitičar, za “Glas Srpske”: Đukanovićev prijedlog osuđen na propast

Veljko Zeljković
Luka Radonjić, analitičar, za “Glas Srpske”: Đukanovićev prijedlog osuđen na propast

DPS koji čini vladajuću strukturu unutar parlamenta Crne Gore najavio je da će zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC pokrenuti proceduru smjene Vlade Dritana Abazovića, ali njihovu inicijativu je do sada podržalo samo 36 poslanika, što znači da partiji Mila Đukanovića nedostaje još pet ruku za njeno "rušenje".

Kaže ovo u intervjuu za "Glas Srpske" politički analitičar iz Podgorice Luka Radonjić analizirajući posljednju inicijativu nekada neprikosnovenog DPS-a.

-  Kako stvari trenutno stoje, ova će inicijativa propasti. Oni za to nemaju podršku čak ni bošnjačke stranke. Zbog toga se navodno krenulo u pokušaj formiranja još jedne koja bi pokazala više poslušnosti prema bivšem režimu. Ali mislim da od toga neće biti ništa. Prvi razlog jeste to što ovu inicijativu podnosi DPS, a drugi što sve ovo liči na referendum sa pitanjem da li ste za ili protiv Temeljnog ugovora sa SPC. Vidjećemo da li će oni ići "do kraja", jer većina u Crnoj Gori nije za pad Vlade tim povodom - kaže Radonjić.

GLAS: Da li je realno da dođe do recimo resetovanja odnosa parlamentarne većine, odnosno da Abazović kao partnera uzme DF, što je uostalom bio i koalicioni dogovor prije izbora? 

RADONjIĆ: Često se govori o tom resetovanju. Ali, niko još nije pojasnio šta bi to značilo. Jedno od tih resetovanja, prema mom mišljenju, moglo bi da bude pravljenje nove vlade prema izbornoj volji iz 2020. godine. Ovo resetovanje doduše može predstavljati i povratak starog režima na vlast. Mislim da to ipak nije realno. I treća opcija, koju je nedavno pomenuo opozicioni DF, jeste da se napravi tehnička vlada od stranaka parlamentarne većine, plus nacionalne manjine. 

GLAS: Šta bi Abazović mogao uraditi na koju stranu se okrenuti?

RADONjIĆ: To je veliko pitanje. On za sada ima takozvanu "vin-vin" poziciju, ali ne i dugoročno gledano. Ako, primjera radi, DF i demokrate za šest mjeseci podnesu svoju inicijativu za smjenu Vlade, ona bi izvjesno mogla pasti. Abazović zna kako je prošao njegov prethodnik Zdravko Krivokapić i da bi se i njemu mogla dogoditi slična situacija. Zbog toga se sve češće može čuti da bi u Vladu mogli ući i ljudi koje "preporuči" DF. Naime iz SDP su istakli da će njihova dva ministra podnijeti ostavke ukoliko Abazović ne povuče ugovor sa SPC. Znači, mnogo je kombinacija koje Abazoviću otvaraju niz mogućnosti i političkih manevara oko eventualne rekonstrukcije Vlade Crne Gore.    

GLAS: Često se može čuti i kako bi novi izbori riješili ovu komplikovanu situaciju. Da li postoje procjene kakvo je raspoloženje građana?

RADONjIĆ: Istraživanja koja su do sada rađena pokazuju da Đukanovićev DPS i dalje bilježi kontinuirani pad podrške. Njihova zapaljiva retorika ih je bacila u jednu krajnost, tako da je ta podrška pala već ispod 25 odsto. I lokalni izbori su pokazali taj negativan trend. Izgubili su vlast čak i na Cetinju. Ankete pokazuju i da bi veliko i pozitivno iznenađenje mogla biti partija koju su napravili bivši ministri iz vlade Zdravka Krivokapića, Milojko Spajić i Jakov Milatović. U tu priču se uključio i veliki broj intelektualaca. Njima ankete daju između devet i 11 odsto što je veliki procenat. Demokrate se trenutno kotiraju oko 13, baš kao i DF. Ono što je posebno zanimljivo pomenuti jeste i da ove ankete govore da je mitropolit Joanikije najpopularnija ličnost Crne Gore. Iza njega su pomenuti Spajić i Milatović. Đukanović je tek u "sredini".

Replika

GLAS: Kako komentarišete najavu premijera Crne Gore Dritana Abazovića da će potpisati Temeljni ugovor i sa kanonski nepriznatom crnogorskom pravoslavnom crkvom?

RADONjIĆ: On je to rekao prilikom rasprave sa poslanicima SDP, koji su mu zamjerili potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC. Ali Abazović je prilikom replike dodao i da je crnogorska pravoslavna crkva nevladina organizacija. Kako se onda taj ugovor može potpisati i sa njima, to nikom nije poznato. Ono što je, prema mom mišljenju mnogo važnije jeste to da je potpisan ugovor sa SPC, jer se na taj način otklanjaju mnoge dileme.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana