Liz Tras imenovala ministra inostranih poslova, evo šta je govorio o Dodiku, Dejtonu i Rusiji

Agencije
Liz Tras imenovala ministra inostranih poslova, evo šta je govorio o Dodiku, Dejtonu i Rusiji

LONDON - Raspodjela preostalih pozicija u novoj Vladi Velike Britanije uslijedila je nakon što je Liz Tras imenovana za premijerku, a novi ministar inostranih poslova ove države biće Džejms Kleverli.

On je, za sada, široj javnosti, nepoznata politička ličnost, ali će predstavljati prvog saradnika Tras.

Baš zbog toga što nije do sada imao značajniju ulogu u diplomatiji, mnogi analitičari i članovi Konzervativne partije smatraju da je Kleverli postavljen na ovu poziciju kako bi Tras i dalje imala detaljan uvid u rad britanske diplomatije.

- Visokorangirani članovi Konzervativne partije smatraju da je Kleverlijevo imenovanje osmišljeno tako da ona i dalje može upravljati vanjskom politikom dok se nalazi na poziciji premijerke - navodi list „Gardijan“.

Osim funkcije koju obavlja od utorka, Kleverli je ranije obavljao i funkcije državnog ministra za Evropu i Sjevernu Ameriku, a ranije je bio i ministar za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Kroz ove uloge, iako nije imao ovlašćenja kao tadašnja šefica diplomatije Liz Tras, Kleverli je govorio o mnogim problemima u Evropi, uključujući i situaciju u BiH.

Prošle godine u parlamentu Velike Britanije održana je rasprava o situaciji na zapadnom Balkanu i u BiH a Kleverli je tada kritikovao srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika..

- Nedavno političko nasilje izaziva veliku zabrinutost u Velikoj Britaniji. Milorad Dodik prijeti da će se zvaničnici iz ovog entiteta povući iz državnih institucija. To je čin koji se naziva de fakto secesijom. Ovo je opasan i namjeran pokušaj da se odvrati od neuspjeha kada je riječ o poboljšanju standarda života i hvatanja u koštac s korupcijom. To je neprihvatljivo - rekao je tada Kleverli.

Tokom govora u novembru 2021. godine, Kleverli je izrazio i podršku Kristijanu Šmitu. Kleverli je, kao ministar za Bliski istok izjavio da je visoki predstavnik ključna institucija i da će Velika Britanija nastaviti lobirati u podršci radu koji visoki predstavnik obavlja na međunarodnoj sceni.

- Međutim, i pored toga moramo spriječiti fragmentaciju zemlje. Mnogi od nas u parlamentu su vidjeli istinski užas kakav može nositi sukob na Balkanu i moramo učiniti sve kako bismo to spriječili - rekao je Kleverli.

Za Dejtonski mirovni sporazum je rekao da obavlja važnu funkciju u održavanju mira.

-Ne mislim da je ikada bio zamišljen kao trajno i strukturno rješenje za situaciju. Buduća evolucija političke i društvene strukture BiH je tema koju ćemo morati sagledati u budućnosti - ističe Kleverli.

Kleverli je prvi put posjetio BiH u junu ove  godine gdje je rekao kako će Velika Britanija „nastaviti podržavati BiH na evroatlantskom putu i u borbi protiv ruskog malignog uticaja“.

- Samo 700 milja dalje, možemo vidjeti kako Rusija čini strašne zločine protiv ukrajinskog naroda. Znam da je to uzburkalo sjećanja na grozne događaje u ovoj zemlji devedesetih. Događaje koje ne smijemo dozvoliti da se ponove. Zato Britanija u potpunosti podržava BiH na njenom evropskom putu. Obezbijedićemo 100 miliona dolara za pouzdane investicije širom Zapadno Balkana, a Velika Britanija će izdvojiti i dvije milijarde funti za izvozno kreditiranje za BiH - rekao je Kleverli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana