Linta: Sud BiH odugovlači suđenje Dudakoviću, pravda za srpske žrtve i dalje nedostižna

GS
Linta: Sud BiH odugovlači suđenje Dudakoviću, pravda za srpske žrtve i dalje nedostižna

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas da je prošlo više od pet godina od početka sudskog procesa komandantu Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifu Dudakoviću, a da još nema osuđujuće presude za masovne zločine nad srpskim narodom.

Linta je istakao da su od 14. septembra 1995. do kraja iste godine pripadnici Petog korpusa tzv. Armije BiH počinili masovne i monstruozne zločine nad srpskim zarobljenicima i civilima u Bosanskom Petrovcu, Ključu, Bosanskoj Krupi i Sanskom Mostu, za koje do danas niko nije osuđen.

U zločinačkim akcijama „Maestral“ i „Sana 95“ muslimanske snage su protjerale srpski narod sa njegovih vjekovnih ognjišta, a oni koji su ostali ili bili zarobljeni su pogubljeni, saopštio je danas Savez Srba iz regiona.

Suđenje komandantu Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifu Dudakoviću i grupi od 16 bivših pripadnika tog korpusa počelo je još u aprilu 2019. godine, a tužilaštvo ih tereti za plansko učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem progona Srba u opštinama Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Ključ i Sanski Most u drugoj polovini 1995. godine.

Optužnicom se terete za ubistva više od 300 Srba, od kojih su većina civili, uglavnom starije dobi, kao i za uništavanje 38 crkava i drugih vjerskih objekata.

Linta navodi da se ročišta u tom postupku često odgađaju iz raznih razloga, s ciljem da se odugovlači sudski proces i da Dudaković ne bude osuđen za zločine nad Srbima.

- Neprihvatljivo je da niko ne odgovara za srpske žrtve na području opština Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Ključ i Sanski Most, jer postoji video materijal, izjave svjedoka, zapisi i mnogi drugi dokazi koji jasno govore o masovnim i planskim zločinima Petog korpusa tzv. Armije BiH pod komandom Atifa Dudakovića, naglasio je Linta.

On je dodao da za brojne zločine nad Srbima u zeničkoj regiji, tuzlanskoj regiji, srednjoj Bosni, Podrinju, Posavini, Sarajevu, zapadnoj Hercegovini, Vozući, Ozrenu i drugim stratištima nisu ni formirani predmeti, niti su podignute optužnice, što, kako tvrdi, potvrđuje da je Sud BiH politički i u funkciji bošnjačke politike, a ne u službi prava i pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana