Linta: Srpsko tužilaštvo da pokrene istragu o zločinu nad Srbima na Baniji

Srna
Linta: Srpsko tužilaštvo da pokrene istragu o zločinu nad Srbima na Baniji

BEOGRAD- Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je povodom 32 godine od nekažnjenog zločina hrvatskih snaga nad srpskim civilima capraških sela na Baniji, da Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu pokrene istragu i podigne optužicu za ovaj ratni zločin, koji je jedan od najvećih izvršenih nad srpskim civilima tokom rata na području današnje Hrvatske.

Linta je podsjetio da je Županijsko državno tužilaštvo u Sisku 2006. godine odbacilo krivičnu prijavu koju su porodice ubijenih podnijele protiv četvorice pripadnika "zengi" za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

"U skandaloznom obrazloženju je navedeno da su njihovi rođaci ubijeni u oružanom sukobu između paravojnih grupa takozvane SAO Krajine i Hrvatske vojske ili su kolateralna šteta tog oružanog sukoba", naveo je Linta u saopštenju.

On je rekao da je hrvatsko pravosuđe u funkciji hrvatske ratne politike i da su hrvatski sudovi, ne samo odbili tužbe za naknadu štete porodicama ubijenih srpskih civila, već su porodice bile u obavezi da nadoknade troškove parničkog postupka u iznosu od više hiljada evra.

"U pitanju je najdublje vrijeđanje srpskih žrtava i njihovih porodica i potvrda da se Hrvatska nije suočila sa svojom mračnom prošlošću", naveo je Linta.

Hrvatske paravojne i policijske snage su 22. avgusta 1991. godine, prolazeći kroz sela Čakale, Brđani, Trnjani, Staro Selo, Blinska Greda, Bestrma, Blinski Kut, Kinjačka i Brđanska Kosa ubijali koga god su vidjeli ili im je izašao u susret.

Ubili su 22 civila, pri čemu je najmlađa žrtva bila dvadesettrogodišnja Željka Boinović.

Poslije ovog događaja Srbi iz ovih srpskih sela više nisu odlazili na posao u Sisak, već su organizovali odbranu svojih kuća, a ubrzo su osnovali opštinu koju su nazvali Caprag.

Linta je zatražio da Srbija osnuje memorijalni centar srpskih žrtava na prostoru bivše Jugoslavije, čiji bi cilj bio pravna i politička borba za istinu o karakteru ratova devedesetih godina prošlog vijeka i za istinu o stradanju srpskog naroda.

On je naveo da bi u okviru tog memorijalnog centra trebalo podići i monumentalni spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2000. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana