Linta: "Oluja" je najveći ratni zločin poslije Drugog svjetskog rata

Srna
Linta: "Oluja" je najveći ratni zločin poslije Drugog svjetskog rata

"Brojne činjenice nepobitno potvrđuju da je "Oluja" bila najveći ratni zločin poslije Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, ali i u Evropi", izjavio je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Linta je naglasio da je "Oluja" bila "završni čin čišćenja Hrvatske od Srba".

- "Oluja" nije bila nikakva oslobodilačka ni odbrambena akcija, već zločinačka akcija sa ciljem da se Hrvatska etnički očisti od Srba. U prve dvije godine rata sa urbanog dijela Hrvatske protjerano je preko 250.000 Srba. Sva tragedija se svodi na akciju "Oluja", ali ona je samo završni čin. Cilj tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana je bio protjerivanje Srba i ostvarivanje sna Ante Pavelića i ustaškog pokreta - rekao je Linta.

Linta je napomenuo da je surova činjenica da za zločine u "Oluji" niko nije odgovarao.

- Haški tribunal nije opravdao očekivanja. Trebao je biti sud pravde, a bio ej upravo suprotno - sud nepravde i klasični politički sud osnovan u funkciji Zapada sa ciljem da se opravda lažni narativ da su Srbi glavni krivci za rat u bivšoj Jugoslaviji. Pravosuđa u regionu nisu nezavisna i nepristrasna već etnički motivisana neprijatelljskim politikama prema Srbima - istakao je Linta. 

Linta je naglasio da Srbi prognani iz Hrvatske i dalje imaju veliki broj problema.

- Spomenuću samo neke - 40.000 otetih stanarskih prava, preko 10.000 miniranih srpskih kuća, oteto oko milion katastarskih parcela poljoprivrednih zemljišta. Pored toga, desetine ljudi ima problema sa radnim stažom, penzionerima se ne isplaćuju redovno penzije iz Hrvatske. Po penzioneru prosječno se 81 penzija duguje iz Hrvatske - rekao je Linta.

Linta je ocijenio da je veoma važno da se obilježava sjećanje na stradale i prognane u akciji "Oluj".

- Poslije Drugog svjetskog rata smo imali politiku lažnog bratstva i jedinstva i negiranja zločina u NDH nad Srbima i to nam se devedesetih vratilo kao bumerang. Zato je bitno da njegujemo kulturu sjećanja, ali i da stradanje i progon Srba ne smijemo svesti samo na "Oluju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana