Linta: Beograd da pokrene istragu za užasan zločin u Varivodama

Srna
Linta: Beograd da pokrene istragu za užasan zločin u Varivodama

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je da Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu konačno pokrene istragu i podigne optužnicu za užasne zločine koje su počinili pripadnici hrvatske vojske i policije tokom i poslije zločinačke akcije “Oluja” nad srpskim civilima u Varivodama i u nizu drugih sela i mjesta, kao i nad ratnim zarobljenicima, jer istragu nije pokrenulo hrvatsko pravosuđe.

Prošle su skoro tri decenije od kukavičkog zločina i svirepog ubistva koje su pripadnici hrvatske vojske i policije počinili nad nedužnim civilima u Varivodama kod Knina, a hrvatsko pravosuđe nije čak ni podiglo optužnicu, a kamoli donijelo osuđujuću presudu za naredbodavce i počinioce.

On je ukazao da takođe niko nije odgovarao ni za mnoge druge zločine nad srpskim civilima u okolnim selima Golubić, Gošić, Plavno, Oton, Mokro polje, Uzdolje, Žagrović i druga.

-Mali broj Srba je ostao kod svojih kuća samo zato što su povjerovali obećanju ratnog zločinca Franje Tuđmana da svima koji nisu “okrvavili ruke” garantuje bezbjednost. Zbog toga su platili glavom - rekao je Linta, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Linta je zato zatražio da Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu konačno pokrene istragu i podigne optužnicu za užasan zločin koji su počinili pripadnici hrvatske vojske i policije tokom i poslije zločinačke akcije “Oluja” nad srpskim civilima u Varivodama i u nizu drugih sela i mjesta, kao i nad ratnim zarobljenicima.

U Varivodama je 28. septembra 1995. godine, gotovo dva mjeseca od zločinačke akcije “Oluja”, pogubljeno deset nedužnih civila čija je prosječna starost bila 67 godina, samo zato što su bili Srbi.

Na tom području nije bilo ratnih dejstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana