Licitacija zemljišta na Jahorini izazvala buru na relaciji Ustavni sud BiH - Vlada Republike Srpske

GS
Licitacija zemljišta na Jahorini izazvala buru na relaciji Ustavni sud BiH - Vlada Republike Srpske

Ustavni sud BiH zabranio licitaciju zemnjišta na Jahorini: "Sve dok visoki predstavnik drugačije ne odluči". Ministar trgovine i turizma Republike Srpske, Denis Šulić: Ustavni sud BiH djeluje antiustavno.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je na plenarnoj sjednici poništio odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojima je promijenila namjenu državnog zemljišta na području Vareša, te Vlade Republike Srpske o načinu i uslovima prodaje nekretnina na Jahorini putem licitacije.

Kako je saopšteno, Ustavni sud je za obje odluke utvrdio da su suprotne odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, te da su ništavne i prestaju važiti danom objave u službenim glasnicima, javlja N1.

Ustavni sud BiH blokirao prodaju zemljišta na Jahorini uz "zanimljivo" obrazloženje

Prethodno je na sjednici 31. maja Ustavni sud donio privremene mjere kojima su van snage stavljene ove odluke.

U slučaju odluke Vlade FBiH, Ustavni sud je naložio Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da preduzmu odgovarajuće korake kojima će poništiti sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na osporenoj odluci.

Ustavni sud BiH je danas Vladi Republike Srpske i Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske naložio da preduzmu odgovarajuće korake kojima će poništiti sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na osporenoj odluci.

– Ustavni sud je naglasio da je Vlada RS raspolagala državnom imovinom koja je pod zabranom raspolaganja i koja je u isključivoj nadležnosti institucija BiH – saopšteno je iz Ustavnog suda BiH, koji je o ovom predmetu odlučivao nakon što je zahtjev uputilo 13 poslanika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

– Ove odluke će biti dostavljene podnosiocima zahtjeva u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internet stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine – dodaje se u saopštenju Ustavnog suda BiH.

Saopšten je i sažetak ovih odluka.

– U obje odluke Ustavni sud je zaključio da se radi o šumskom zemljištu koje predstavlja državnu imovinu koja je pod zabranom raspolaganja, kako je to Ustavni sud utvrdio u svojim ranijim odlukama koje se odnose na isto pitanje. Stoga je zaključeno da Vlada FBiH i Vlada RS nisu bile nadležne da svojim odlukama na bilo koji način raspolažu navedenom državnom imovinom.

Ustavni sud podsjeća da je Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine propisano da privremena zabrana raspolaganja državnom imovinom “ostaje na snazi do stupanja na snagu zakona na državnom nivou kojim se uređuju prava vlasništva i upravljanja državnom imovinom, a koji bi usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, odnosno sve dok visoki predstavnik drugačije ne odluči”.

Sličnu odredbu sadrže i zakoni o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Činjenica da Parlamentarna skupština BiH još uvijek nije donijela zakon kojim će regulisati pravo vlasništva i upravljanja državnom imovinom ne može biti opravdanje entitetskim vladama da neovlašteno raspolažu tom imovinom – istaknuto je iz Ustavnog suda BiH.

Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske, izjavio je za ATV da je sve što radi Ustavni sud BiH politički obojeno, te da nije u skladu sa Ustavom BiH.

Komentarišući odluku Ustavnog suda koji je odluku o prodaji nepokretnosti u svojini Republike Srpske, u okviru posebnog područja Jahorina, proglasio ništavnom, Šulić je rekao da si sudije Ustavnog suda koje su sudile u ovom procesu napravile državni udar.

„Znate da je najteže krivično djelo u svakoj modernoj suverenoj zemlji pokušaj državnog udara i nadam se da će organi postupiti po tome i nadam se da će uhapsiti sudije Ustavnog suda i da će ih procesuirati za pokušaj državnog udara“, izjavio je Šulić za ATV.

Ministar je kazao da se iz šturog saopštenja ovog suda može vidjeti da oni proglašavaju zemlju na Jahorini imovinom BiH. Istakao je da Ustavni sud BiH treba da postupa po Dejtonskom mirovnom sporazumu.

 - Ponavljam, Dejtonskim mirovnim sporazumom je definisano koje su nadležnosti BiH a sve ono što nije definisano, rečeno je da će se entitetima dati na upravljanje i da se entiteti između sebe dogovaraju kako će upravljati tim procesima, između ostalog, tu je i pitanje imovine, rekao je Šulić za ATV.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana