Letačka obuka oficira avijacije u Batajnici

Tanjug
Letačka obuka oficira avijacije u Batajnici

BEOGRAD - Osnovna letačka obuka oficira avijacije na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici je u toku, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, u obuci učestvuju oficiri koji su uspješno savladali vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire tog roda.

Obuka, koju sprovode instruktori i nastavnici letenja iz 890. mješovite helikopterske eskadrile, realizuje se na helikopterima "gazela" i sastoji se iz pet razreda - osnovno, navigacijsko, instrumentalno, grupno i noćno letenje.

Kako se objašnjava u saopštenju, mladi potporučnici, da bi pristupili letačkoj obuci, još tokom vojnostručnog osposobljavanja za rezervne oficire roda avijacije, prošli su zemaljsku pripremu, koja obuhvata poznavanje karakteristika helikoptera i tehnika pilotiranja, teoretske sadržaje iz oblasti aerodinamike i meteorologije i početni segment osnovne letačke obuke.

Nastavnik letenja kapetan prve klase Ivan Sibinović iz 890. eskadrile, precizirao je da je cilj letačke obuke da se oficiri roda avijacije u potpunosti osposobe za upravljanje helikopterom "gazela", kako bi nakon toga nastavili dalju obuku na složenijim tipovima helikoptera.

- Kada završe obuku i savladaju pet osnovnih razreda, oni će steći zvanje pilota. Trenutno smo na osnovnom letenju, kao prvom razredu obuke. Pet razreda je temelj za dalji razvoj pilota u stručnom smislu, ističe kapetan prve klase Sibinović.

Vojnostručno osposobljavanje rezervnih oficira roda avijacije je jedan od modela popune oficirima ovog roda Vojske Srbije koji je ustanovljen početkom 2022. godine, a mogu da ga pohađaju državljani Srbije koji imaju završen fakultet i nisu stariji od 27 godina.

Po njegovom uspješnom završetku, polaznici se primaju u profesionalnu vojnu službu u činu potporučnika i započinju letačku obuku za vojnog pilota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana