Les: Rajli prijeti umjesto da provjeri činjenice

Srna
Foto: Arhiva

LONDON - Vodeći istraživač u Centru za geopolitiku Univerziteta u Kembridžu Timoti Les izjavio je povodom pritiska na medije u Republici Srpskoj od britanskog ambasadora Džulijana Rajlija i pisma koje je Rajli uputio glavnom i odgovornom uredniku Alternativne televizije /ATV/ Milijani Kos da bi ambasador, umjesto prijetnji prijavom i dovođenja u pitanje mišljenja urednika, trebao da provjeri činjenice.

On je Srni rekao da razumije nervozu, ali da smatra da su obje strane "pretjerano reagovale".

"Moj komentar je da obje strane pretjerano reaguju, mada razumijem zašto su svi nervozni", istakao je Les.

Les je naveo da Rajli, očigledno, smatra da je ATV pogrešno prikazala činjenice, ali da ne postoji način da on provjeri tvrdnje britanskog ambasadora.

"Međutim, mislim da bi bilo bolje da se jednostavno provjere činjenice, a ne da Rajli dovodi u pitanje mišljenje urednika ili da prijeti da će prijaviti ATV, kako on to kaže, `nadležnim organima`", istakao je Les.

Les smatra da ni ATV ne treba da pretjerano reaguje.

"Ambasador je iznerviran zbog prijave i uložio je žalbu, na šta ima pravo. Međutim, ukoliko Ambasada Velike Britanije ne planira da pokrene direktan pravni postupak i ukoliko nema naznaka za tako nešto, onda je to završeno pitanje i život može da se nastavi kao ranije", dodao je Les.

Ambasador Velike Britanije u BiH Džulijan Rajli uputio je pismo glavnom i odgovornom uredniku ATV-a Milijani Kos u kojem je, između ostalog, naveo da je "zabrinut" zbog priloga ATV-a od 16. januara u vezi sa sankcijama koje je Velika Britanija uvela marketinškoj agenciji "Mania" jer je bila angažovana u organizaciji proslave Dana Republike Srpske.

Glavni i odgovorni urednik ATV-a Milijana Kos izjavila je Srni da joj nije poznato da ambasador neke zemlje, za kojeg se jasno zna šta su mu obaveze, piše glavnom uredniku medija, te da je to doživjela kao direktan pritisak na profesionalan rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana