Leposavić: Zakon o slobodi vjeroispovijesti bomba u temeljima pravnog sistema

Srna
Leposavić: Zakon o slobodi vjeroispovijesti bomba u temeljima pravnog sistema

BANjALUKA - Član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske Vladimir Leposavić rekao je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori ne mora da bude povučen u cijelosti, već je dovoljno usvojiti izmjene i dopune odredaba koje su neustavne i čine ga protivpravnim aktom koji je predodređen da bude bomba u temeljima pravnog sistema Crne Gore.

- On bi bio bomba u pravnom temelju svakog sistema koji je iole organizovan na pravnim pravilima kao što su ustav i zakoni - naglasio je Leposavić.

Komentarišući izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da neće povući zakon bez obzira na otpor naroda, Leposavić je istakao da je ta izjava oprečna onome što je priroda stvari, stavu javnog mnjenja, demokratskim odnosima i masovno iskazanoj volji građana.

- Ta izjava nije dobra i vrijeme će pokazati da nije ni tačna jer će ovako snažna volja građana prije ili kasnije morati da bude ispoštovana. To su ljudi koji su nosioci suverenosti. Nosilac suverenosti nije jedan državni organ nego skup svih građana - rekao je Leposavić sinoć za RTRS.

On je ocijenio da su spornim zakonom narušeni svi pravni principi i najvažnije ustavne odredbe i načela.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović izjavio je da nema povlačenja Zakona ističući da "neće biti ataka, niti juriša" na imovinu crkava Srpske pravoslavne crkve.

- Crna Gora je kao i svaka druga nezavisna zemlja na svijetu. Ima svoje odgovornosti i suverena prava da rješava svoja pitanja, a jedno od njih je i ovaj zakon. To ne treba zanemarivati i mnogo zdraviji odnosi će postojati ako to budemo poštovali. Nema potrebe za flagrantnim miješanjem u unutrašnje poslove druge zemlje - rekao je Darmanović za Televiziju Crne Gore.

On smatra da je ovaj zakon liberalan i da počiva na premisi - koliko vjernika, toliko i crkava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana