Lendo: Nema izbora predsjednika FBiH bez dogovora o premijeru

GS
Lendo: Nema izbora predsjednika FBiH bez dogovora o premijeru

SARAJEVO - Član rukovodstva FBiH Refik Lendo (SDA) kazao je da neće biti izbora predsjednika FBiH dok se lideri SDP-a, SDA i HDZ-a ne dogovore o tome ko će biti premijer FBiH.

On je kazao da je uputio dva pisma, jedno s prijedlogom da se održi zajednički sastanak njega i druga dva člana rukovodstva, Igora Stojanovića i Lidije Bradare, u naredni petak u 10 časova u Parlamentu FBiH i drugo kojim je poslao molbu liderima stranaka – SDA Bakiru Izetbegoviću, HDZ-a BiH Draganu Čoviću i SDP-a Nerminu Nikšiću da se dogovore i olakšaju članovima rukovodstva FBiH da izaberu predsjednika FBiH.

-Da bi mi mogli odrediti predsjednika i potpredsjednika FBiH moramo znati ko će biti premijer, ne mogu biti iz istog naroda. Iz tih razloga ja sam poslao ovu drugu molbu - rekao je Lendo.

Dodao je da nema nikakve blokade jer se, kako kaže lideri pomenute tri partije moraju dogovoriti.

-A nas troje iz rukovodstva FBiH moramo odrediti poslije premijera i Vladu FBiH - kazao je Lendo, prenosi Kliks.

Istakao je da nema dogovora ako nije uključena SDA i ako nema dogovora o premijeru neće biti izabran ni predsjednik FBiH, ni Vlada FBiH.

-Onda se mi ne možemo dogovoriti ko je predsjednik, a ko potpredsjednici FBiH - tvrdi Lendo, dodavši da se on ipak nada dogovoru lidera stranaka.

Naglasio je da optužbe Lidije Bradare da on blokira FBiH nisu tačne.

-Bez SDA nema procesa u ovom dijelu. SDA je pobjednik ovi izbora. Iza stranke SDA stoji blizu 300.000 glasača i za mene kao bošnjačkog predstavnika u rukovodstvu FBiH stoji blizu 300.000 glasača koji traže da bez Bošnjaka nema formiranja Vlade - rekao je Lendo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana