Lavrov: Dejtonski sporazum primjer sabotaže rezolucije Savjeta bezbjednosti UN

Tanjug
Lavrov: Dejtonski sporazum primjer sabotaže rezolucije Savjeta bezbjednosti UN

MOSKVA - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da situacija sa rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, koje su prema Povelji UN obavezne da se sprovode, nije baš najbolja, kao i da smo svi svjedoci sabotaža odluka o rješavanju „kosovskog pitanja” i Dejtonskog sporazuma.

On je to napisao u autorskom tekstu objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, govoreći o inicijativi generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o ponovnom pokretanju globalne saradnje.

„Ali o kakvoj globalnoj saradnji možemo da govorimo kada je Zapad pogazio sve one 'nepromjenjive vrijednosti' globalizacije o kojima se tolike godine govori sa svih platformi, ubjeđujući nas da će svima obezbijediti jednak pristup prednostima moderne civilizacije. Gdje je nepovredivost imovine, pretpostavka nevinosti, sloboda govora, pristup informacijama, poštena konkurencija na tržištima po jasnim i stabilnim pravilima?” zapitao se Lavrov.

On se zapitao i da li je zaista vrijeme da se govori o globalnoj saradnji u trenutku kada sve akcije Zapada u svjetskoj ekonomiji ukazuju na to da se Sjedinjene Američke Države i njihovi sateliti jednostavno boje poštene konkurencije.

„Došlo je do toga da Zapad želi i same UN da pretvori u instrument za sprovođenje vlastitih sebičnih ciljeva. Ako generalni sekretar poziva na 'resetovanje' globalne saradnje, onda sekretarijat treba da promoviše objedinjavajuće ideje, ponudi opcije za kompromis, a ne da izmišlja izgovore za uvođenje narativa korisnih Zapadu u rad UN,” smatra on.

On je istakao i da nije kasno da se UN udahne novi život. Ali to ne može da se učini uz pomoć samita i deklaracija odvojenih od stvarnosti, već kroz vraćanje povjerenja na osnovu statutarnog principa - suverene jednakosti svih država.

„Za sada se to ne dešava. Povjerenje je narušeno, uključujući i djelovanje Zapada, kao što je stvaranje, zaobilazeći UN, uskih formata pod njegovom kontrolom za rješavanje ozbiljnih, pa čak i sudbonosnih pitanja,” rekao je on.

Lavrov je naglasio da je najupečatljiviji primjer toga skoro osamdesetogodišnje oduglovlačenje sprovođenja konsenzusnih rezolucija o stvaranju nezavisne palestinske države koja bi trebalo da koegzistira u miru i bezbjednosti sa Izraelom.

„Za terorističke akte 7. oktobra 2023. godine, čije su žrtve bili Izraelci, nema i ne može da bude opravdanja. Istovremeno, svi koji još imaju saosjećanje ogorčeni su činjenicom da se ta tragedija koristi za masovno kolektivno kažnjavanje Palestinaca, koje se pretvorilo u humanitarnu katastrofu bez presedana. Ubijanje palestinskih civila američkim oružjem mora odmah da se okonča. Mora da se osigura isporuka humanitarnih zaliha u Pojas Gaze i organizuje obnova infrastrukture. I što je najvažnije, potrebno je garantovati implementaciju legitimnog prava Palestinaca na samoopredjeljenje i omogućiti im — ne riječima, već djelima, 'na terenu' — da stvore teritorijalno kontinuiranu i održivu državu,” napisao je Lavrov.

Po pitanju Libana, Lavrov je naveo da je „nehumani napad” na tu zemlju samo primjer kako se terorističke metode koriste za postizanje političkih ciljeva, zbog čega je taj zločin potrebno istog trenutka istražiti.

Istakao je i da vlasti SAD ni na koji način nisu osudile kopnenu invaziju Izraela na Liban, čime je stavljeno do znanja da Vašington zapravo ohrabruje svog saveznika da proširi zonu vojnih operacija.

„Još jedan vriskajući primjer terorističkih metoda kao sredstva za postizanje političkih ciljeva je nehuamni napad na Liban pretvaranjem civilne tehnologije u smrtonosno oružje. Ovaj zločin mora odmah da se istraži. Ali već je nemoguće zanemariti brojne objave u medijima, uključujući Evropu i SAD, koje ukazuju na ovaj ili onaj način umiješanosti Vašingtona i barem svijesti o pripremi terorističkog napada,” rekao je on.

Prema njegovim riječima, tragični i neprihvatljivi događaji u arapsko-izraelskom sukobu, u Libanu, Jemenu, Crvenom moru i Adenskom zalivu, Sudanu i drugim „vrućim tačkama” u Africi odražavaju neospornu činjenicu: sigurnost može biti ili jednaka i nedjeljiva za sve, ili neće postojati ni za koga.

Istovremeno, dodao je on, Zapad ne samo da se ne sjeća „globalne saradnje” koju zagovara generalni sekretar UN-a, već otvoreno u svojim doktrinarnim dokumentima oštro optužuje Rusiju, Kinu, Bjelorusiju, Sjevernu Koreju i Iran da stvaraju prijetnje njegovoj dominaciji.

„Proglašen je cilj nanošenja 'strateškog poraza' Rusiji: gotovo onako kako su planirali London i Vašington u maju 1945. godine, kada su razvijali (a to je bilo i prije kraja Drugog svjetskog rata) operaciju 'Nezamislivo' za uništenje SSSR-a,” rekao je on.

Govoreći o Ukrajini, Lavrov je naveo da se ta zemlja pretvorila u terorističku državu koja već 10 godina teroriše ne samo sopstvene građane, već i građane van njenih granica, a Zapad, uprkos svemu tome, nastavlja da podržava Kijev i da ulaže u Ukrajinu ogromna sredstva.

„Vrijedi li uopšte govoriti o besmislenosti i opasnosti ideje da se borba protiv jedne nuklearne zemlje poput Rusije vodi do pobjede? Ništa manje besmislene nisu ni tvrdnje zapadnih mentora Kijeva da je jedini put mirnog rješenja ukrajinskog konflikta takozvana formula Zelenskog. Braneći taj ultimatum, Zapad se bez ikakvog stida poziva na povelju UN, zahtijevajući da se osigura teritorijalni integritet Ukrajine,” dodaje Lavrov, prenosi Sputnjik.

Osvrćući se na nedavno održanu Generalnu skupštinu UN u Njujorku i forum pod nazivom „Samit budućnosti,” Lavrov je ocijenio da Zapad želi da pretvori platformu Ujedinjenih nacija u instrument za propagiranje svojih koristoljubivih namjera, iako još uvijek nije kasno da se toj organizaciji udahne novi život.

„Ali to se ne može učiniti uz pomoć samita i deklaracija koje nemaju veze sa realnošću, već kroz vraćanje povjerenja po principu suverene ravnopravnosti svih država. Za sada se to ne dešava,” ističe on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana