Laketa za „Glas": EU finansira gradnju centra nadomak „Lipe"

V. K. S.
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - Evropska unija (EU) finansira izgradnju objekta u neposrednoj blizini privremenog prihvatnog centra za migrante „Lipa" na teritoriji Unsko-sanskog kantona čija je namjera privremeno zadržavanje migranata, potvrdio je za „Glas" direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa.

- Novac za to je obezbjeđen iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Taj projekat se realizuje putem implementacionog partnera, ali objekat nije stavljen u upotrebu niti je isti u nadležnosti Službe – tvrdi Laketa. 

On je dodao da se u poslednje vrijeme bilježi sve više zahtjeva za prihvat državljana trećih zemalja koji nezakonito prelaze iz BiH u Hrvatsku. 

- Prema tim licima se preduzimaju mjere i radnje u skladu sa Zakonom o strancima, isti se smještaju u Imigracioni centar ili neki od prihvatnih centara na području BiH te se preduzimaju mjere s ciljem njihovog udaljenjea iz zemlje – istakao je Laketa. 

Prema poslednjim podacima Službe za poslove sa strancima, u centrima je trenutno smješteno 1.319 migranata. 

Njih 482 su na području Unsko-sanskog kantona, odnosno 305 u „Lipi" i 177 u „Borićima". 

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić danas je u otvorenom pismu upozorio nadležne na nivou BiH da se ponovo komplikuje situacija s migrantima, a pojedinci su ustvrdili da je takozvani Centar za detenciju, koji je svojevrsna pritvorska jedinica, već u funkciji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana