Kuzmanović: Ustavni sud BiH postao kvazi-zakonodavac

Srna
Foto: GS

BANjALUKA - Ustavni sud BiH, potpomognut vlastitim i odlukama nelegalnog visokog predstavnika, postao je kvazi-zakonodavac, te da je pravno neprihvatljivo da ustavnu materiju svojim aktima reguliše sud ili neka druga upravna, državna ili bilo koja druga organizacija ili institucija, izjavio je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) Rajko Kuzmanović.

Komentarišući činjenicu da je Ustavni sud BiH izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuje najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske i najmanje trojica onih koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH), Kuzmanović je rekao da je navedena sudska institucija time ignorisala i omalovažila zakonodavnu vlast, pravo i pravdu.

"Takvi akti su nevažeći i s punim pravom ustavni organi Srpske imaju pravo na logičan zaključak da ne objavljuju i ne primjenjuju takve akte koji liče na akte vojnih hunti ili kolonijalnih uprava. I kao takvi su nevažeći i ništavni. Naglašavam da su skupština ili druga vrsta parlamenta jedini ovlašteni da donose takve akte jer je Ustav zakon nad zakonima", rekao je Kuzmanović, koji je doktor pravnih nauka.

Ustavni sud BiH saopštio je juče da je izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 26. aprila zaključak kojim poziva sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke, a razlog je antidejtonsko i antiustavno djelovanje tog suda, koje je kulminiralo odlukama o državnoj imovini.

Sudija Ustavnog suda BiH iz Srpske Zlatko Knežević obavijestio je potom predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića da će podnijeti zahtjev za odlazak u prijevremenu penziju. Time bi ovaj sud ostao bez sudija iz Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana