Kuzmanović: Srpski narod želi da bude slobodan i da ima svoju Republiku

Srna
Kuzmanović: Srpski narod želi da bude slobodan i da ima svoju Republiku

BANjALUKA - Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović poručio je da srpski narod samo želi da bude slobodan i da ima svoju Republiku Srpsku.

"Samo je slobodan čovjek koji ima svoju državu, a mi zbog toga želimo da budemo slobodan narod i da imamo svoju Republiku Srpsku", rekao je Kuzmanović u Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke na predavanju kadetima Policijske akademije o temi "Konstituisanje Republike Srpske – od Lisabona do Dejtona".

Kuzmanović je podsjetio da je Vlada Republike Srpske pokušavala da rješava mnoga pitanja u vezi sa Ustavom i ustavnim uređenjem, ali je međunarodna zajednica određivala razne komisije, te da je bilo pet raznih sporazuma od kojih je svaki davao iste elemente.

"Predstavnici institucija Republike Srpske i svaki građanin Srpske davao je podršku da se održi Republika Srpska kao trajna kategorija, jer ona štiti slobodu srpskog naroda na ovim prostorima, naš suverenitet i integritet", rekao je Kuzmanović. Predsjednik ANURS upoznao je kadete o tome kakve su sve bile teškoće da bi se konstituisala Republika Srpska i zaključio da svi treba da budu opredijeljeni da se čuva i štiti Republika Srpska.

Načelnik Uprave za policijsku obuku MUP-a Republike Srpske Mile Šikman rekao je novinarima da je Kuzmanović podijelio kadetima osnovna znanja o tome kako je nastala Republika Srpska, koji su to pravni i institucionalni okviri njenog formiranja, postanka i razvoja do današnjih dana.

"Važno je da kadeti steknu i prodube svoja znanja o toj temi. Za nas je posebno važno da govorimo o ustavnom uređenju, jer je jedna od osnovnih uloga policije zaštita ustavnog poretka i ustavnog uređenja Republike Srpske", zaključio je Šikman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana