Kuzmanović: Srbija i Srpska odbraniće ustavne pozicije

Srna
Kuzmanović: Srbija i Srpska odbraniće ustavne pozicije

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) Rajko Kuzmanović, kojem je povodom Dana državnosti Srbije večeras uručen Sretenjski orden prvog stepena, istakao je da ga raduje što vidi da će Srbija i Republika Srpska, pod vođstvom Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, učiniti sve da odbrane svoje ustavne pozicije.

"Sigurno nije lako, ali rukovodstva Srbije i Srpske neće popustiti nijedan milimetar tamo gdje je narušen interes srpskog naroda, ma gdje on bio. Jedan broj zapadnih sila nastoji da nam oduzme ono što je najosnovnije, a to je potpuna državnost", izjavio je Kuzmanović Srni.

On je poručio da je srećan narod koji ima državu jer je država simbol i garant slobode svakog naroda.

"Mi ćemo se u tom smislu maksimalno boriti pravnim i demokratskim sredstvima i mislim da ćemo uspjeti da odbranimo svoj suverenitet", rekao je Kuzmanović, koji je i nekadašnji predsjednik Republike Srpske.

On je naglasio da mu je velika čast i da ga posebno srećnim čini to što je visoko priznanje dobio baš na dan kada je prije 189 godina donesen prvi Ustav Srbije, koja je druga država u svijetu po ustavnost i državnosti.

"Danas je svečan dan za mene lično, ali i za Srbiju i Republiku Srpsku", poručio je Kuzmanović.

On je istakao da je Srbija država prava i pravde.

"Dolazilo je do velikih promjena Ustava, ukupno 16 ustava je promijenjeno. Samo je Francuska ispred. Druga u svijetu po ustavnosti i državnosti je Srbija", rekao je Kuzmanović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je, povodom Dana državnosti Srbije, sretenjskim ordenom pojedince i institucije iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, ali i inostranstva.

Među odlikovanim iz Republike Srpske je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić koji je dobio Sretenjski orden prvog stepena.

Zlatnom medaljom za hrabrost posthumno je odlikovan Spomenko Gostić, jedan od najmlađih boraca Vojske Republike Srpske koji je poginuo 1993. kada je imao samo 15 godina.

Karađorđevu zvezdu dobili su glumac Nikola Pejaković i glumica Biljana Čekić koja je ostvarila upečatljivu ulogu u filmu "Dara iz Jasenovca", dok je Narodno pozorište Republike Srpske odlikovano Sretenjskim ordenom drugog reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana