Kusturica: Mokra Gora bi izgorjela da nije bilo ruskih spasilaca

SRNA
Kusturica: Mokra Gora bi izgorjela da nije bilo ruskih spasilaca

BEOGRAD- Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je povodom Dana spasilaca Rusije koji proslavljaju i spasioci angažovani u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu da je prava sreća što su ruski vatrogasci-spasioci bili u Srbiji kada je Taru zahvatio požar, jer da nije bilo njih Mokra Gora bi izgorjela ili bi bar dvije trećine šume nestalo.

"Oni su za dva dana, kroz osam ili deset naleta uspjeli da ugase požar. Spasili su šumu od onih koji su je zapalili kako bi mogli da kopaju nikl. Brzom reakcijom Mokra Gora je spasena", rekao je Kusturica za "Raša tudej Balkan".

On je naglasio da su ruski spasioci pokazali najveći stepen hrabrosti i u saradnji sa srpskim vatrogascima učinili veliku stvar, budući da je teren nepristupačan, uz brojne otežavajuće uslove.

"Kada su bili požari u Grčkoj, pilot koji se previše približio vatri pri gašenju požara je nastradao. To je jako opasno. Oni iz tih aviona gase požare i vladaju time, ali po njihov život uvijek postoji rizik. U naletima nad Mokrom Gorom se pokazalo da su izuzetno vješti", rekao je Kusturica.

Dan spasilaca u Ruskoj Federaciji obilježava se danas, a proslavljaju ga i ruski spasioci angažovani u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, jedinstvenoj humanitarnoj organizaciji za pomoć u vanrednim situacijama. Ovaj centar je više puta učestvovao u akcijama gašenja požara i pružanju humanitarne pomoći ne samo širom Srbije, već i u BiH, Sloveniji i Albaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana