Kusturić: Šteta na Tjentištu bila bi manja da je dozvonjen dolazak helikoptera iz Srbije

GS
Kusturić: Šteta na Tjentištu bila bi manja da je dozvonjen dolazak helikoptera iz Srbije

BANjALUKA - Republici Srpskoj je i dalje na raspolaganju helikopter Srbije koji će sutra iz Banjaluke biti prebačen u Hercegovinu, a u pripravnosti je i naš helikopter, tako da oba mogu poletjeti u roku od deset minuta ukoliko bi se negdje pojavio požar, izjavio je direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić za RTRS.

Prema njegovim riječima, požar na Tjentištu se mogao lokalizovati i štete bi bile nemjerljivo manjih razmjera da je dozvoljena pomoć Srbije i da nije bilo opstrukcija iz Sarajeva.

Kusturić je naglasio da su "i tada nadljudskim naporima, rizikujući svoje živote, spriječili veće posljedice od požara".

- Duša me boli kad sad vidim Tjentište, kad znam da se to moglo spriječiti. Da se taj požar proširio na prašumu Perućicu, izgorjelo bi sve. Odgovorno tvrdim, kada se pojavio požar na području NP Sutjeska, ja sam u prvom izviđanju vidio da mi sa svojim kapacitetom jednog helikoptera koji nosi tonu vode i kapaciteta koje imaju Oružane snage (jedan helikopter koji nosi tonu i jedan koji nosi 450 litara vode) da nema šanse da ugasimo taj požar – rekao je Kusturić.

Kusturić je naveo da je "istog trenutka na najsmireniji i najprofesionalniji način molio ljude iz Sarajeva da se ne desi ono što se nažalost desilo, a to je opstrukcija.

- Vidio sam da mi bez helikoptera koje ima vedro od tri-četiri tone ne možemo ugasiti taj požar. Znao sam kakva je prognoza za naredne dane - rekao je Kusturić.

Kusturić je izrazio zahvalnost rukovodstvu Republike Srpske na tome što je sve što im je trebalo bilo rješavano u trenutku, a i rukovodstvu Srbije na tome što su držali helikopter u pripravnosti.

- Helikopter koji je Srbija poslala je jedan od dva-tri najboljih helikoptera za gašenje požara na svijetu koja postoje. Taj helikopter je Srbija davala iako je imala ružne poruke od pojedinaca iz Sarajeva - istakao je Kusturić.

Kusturić je istakao da se kojim slučajem požar proširio na prašumu Perućica, izgorjelo bi sve.

- Najponosniji sam na to što u požarima koji su prethodnih dana zahvatili područje Zelengore i Hercegovinu nijedan ljudski život nije ugrožen, niti je zapaljena ijedna kuća, a bilo je jako blizu toga – naglasio je Kusturić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana