Kusturić: Požar na Sutjesci bio bi ugašen za dan da nije bilo opstrukcija iz Sarajeva

Srna
Kusturić: Požar na Sutjesci bio bi ugašen za dan da nije bilo opstrukcija iz Sarajeva

BANjALUKA - Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić tvrdi da je požar u Nacionalnom parku "Sutjeska" mogao biti ugašen za dan i nada se da se više neće događati da u takvim situacijama iz Sarajeva ne dozvoljavaju dolazak helikoptera iz Srbije.

"Srbija je jedna od najrespektabilnijih sila u gašenju plžara. Kada bi digli sve helikoptere u toku jednog minuta mogu izbaciti 65 tona vode. Mi sa budžetom od tri miliona izbacila smo više vode za sedam dana nego Oružane snage BiH od 2005. sa budžetom od 300 miliona. Mi imamo snagu da se zaštitimo", istakao je Kusturić.

Kusturić je naveo da je tada snimio situaciju na požarištu i da skromnim kapacitetima nisu mogli ugasiti požar, te da su dogovorili da posade budu spremne.

"I sada tvrdim da smo taj požar mogli ugasiti za jedan dan. Nažalost imali smo situaciju da su pojedinci iz Sarajeva spriječili i uradili skandalozan čin, nisu dozvolili da dođe helikopter", rekao je Kusturić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, za sedam dana požara izbacili su više od hiljadu i 250 tona vode.

"Nadam se da se ovakve stvari više neće dešavati. Danas polijećemo za Hercegovinu gdje će biti stacionirani naši helikopteri i biće u pripravnosti ako bude trebalo gasiti požar", rekao je Kusturić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana