Kusturić: Novi požar kod Bileće, vatra stigla do kuća

Srna
Foto: G.S.

BANJALUKA - Na području Bileće izbio je novi požar koji je došao blizu naseljenog mjesta, te je sad prioritet da bude stavljen pod kontrolu, nakon čega slijedi gašenje požara kod Nevesinja i Gacka, rekao je direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

”Do prije sat vremena smo gasili požar na Tjentištu, ali mi je /vršilac dužnosti/ direktor Civilne zaštite Boris Trninić javio da se pojavio veliki požar kod Bileće, te da je ugroženo selo, jer je požar došao do kuća, tako da smo se mi prebacili na to područje”, rekao je Kusturić.

On je naveo da posljednjih sat vremena helikopteri gase vatru kod Bileće kako bi požar bio odsječen od naseljenih područja.

“Dok smo letjeli od Tjentišta do Bileće, uočili smo i dva velika požara, jedan prema Nevesinju, a jedan kod Gacka, ali nisu blizu naseljenih mjesta. Tako da je plan da prvo reagujemo tamo gdje je ugroženo stanovništvo”, napomenuo je Kusturić.

On je naveo da helikopteri lete od ranih jutarnjih časova, te da je danas izbačeno više od 300 tona vode, što je više nego od bilo kojeg od prethodnih dana.

“Ulažemo maksimalne napore i daćemo sve od sebe da odsiječemo ove požare od naseljenih područja”, rekao je Kusturić.

On je rekao da i danas udruženim snagama djeluju helikopter Helikopterskog servisa Srpske i dva helikoptera helikopterske jedinice MUP-a Srbije.

“Možda ćemo morati poslati zahtjev za još jedan helikopter iz Srbije, jer, osim ovog požara kod Bileće kojeg gasimo, imamo još dva koja možemo početi gasiti tek kada saniramo i obezbijedimo bilećka naselja”, rekao je Kusturić.

On je zahvalio predsjednicima Republike Srpske i Srbije Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću, kao i predsjedniku Vlade Srpske Radovanu Viškoviću na podršci.

“Na raspolaganju su nam šta god da treba kako bi nam maksimalno olakšali dejstvovanje da bismo pomogli stanovništvu ugroženih područja”, rekao je Kusturić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana