Kusturić: Ne znam kako Helez ima obraza da dođe na Sutjesku

ATV
Kusturić: Ne znam kako Helez ima obraza da dođe na Sutjesku

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić kaže za ATV da sve što se dešava na Sutjesci od subote je odgovornost onih koji nisu dozvolili dolazak helikoptera Srbije ili bilo koje druge države.

"Nažalost, u subotu sam kada se pojavio požar apelovao na korektan način zamolio da se ne desi ovo što se desilo. Zamolio pojedince u Sarajevu da ne politizuju ovu stvar i dozvole helikopteru Srbije da dođe jer ima vedro od pet tona. U subotu smo mogli da ugasimo požar, sva ova katastrofa od subote do danas, a požar još nije ugašen, on će da eskalira. Imamo u vidu da imamo aktivan požar u Bileći i Gacku. Ne mislim da ovdje postoji samo moralna nego i krivična odgovornost", kaže Kusturić.

Danas je u toku dana i ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez došao da izvidi situaciju.

"Vidio sam gospodina Heleza koji je došao ovdje, ne znam kako ima obraza. On je jedan od odgovornih ljudi za ovu katastrofu. U stalnom sam kontaktu sa komandantom helikopterske jedinice MUP-a Srbije koji čuvaju u pripravnosti helikoptere koji imaju zapreminu pet tona. Ti helikopteri su bili u Sjevernoj Makedoniji, dobili su poziv Grčke koja je član NATO i poslaće helikopter da im pomogne. Jedino Sarajevu ne odgovara. Uputili smo pozive, rekli su nam da iskoristimo svoje resurse. Uputili smo poziv OS BiH, jesu došli i pomogli su nam, ali sam znao da neće biti dovoljno", kaže Kusturić.

On je naglasio da sve što se od subote dešava je čista odgovornost onih koji nisu dozvolili dolazak helikoptera Srbije ili bilo koje druge države.

"Njima očigledno smeta što su to srpski piloti. I mi smo srpski piloti, pa smo nerijetko gasili požare na području FBiH, radili medicinski transport. Mi ostavljamo politiku iza sebe, mi smo profesionalci koji rade svoj posao.

U gašenju su bila uključena dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske, dva helikoptera MUP-a Srpske, vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana