Kurtinović: Štrajk nezakonit, banjalučki vrtići sutra rade

Srna
Kurtinović: Štrajk nezakonit, banjalučki vrtići sutra rade

BANjALUKA - Direktor banjalučkog Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje Jelena Kurtinović izjavila je da je štrajk radnika ove ustanove koji je najavljen za sutra nezakonit, te da roditelji mogu svoju djecu dovesti u vrtiće.

Kurtinovićeva je poručila da radnici Centra imaju obavezu da rade, jer je odluka o stupanju u štrajk donesena nezakonito.

Kurtinovićeva je pojasnila da je Zakonom o štrajku uređeno da je oblast društvene brige o djeci djelatnost od opšteg interesa, i zato je u JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka potrebno organizovati minimum procesa rada.

Sindikat obrazovanja nauke i kulture Republike Srpske, Sindikalne organizacije JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, odluku o stupanju u štrajk dostavio je u JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka 12.oktobra 2022. godine, navodi Kurtinovićeva.

Ona objašnjava da je u Odluci precizirano da štrajk kreće u četvrtak 20. oktobra 2022. godine u 06:00 časova.

“Zakonom o štrajku regulisano je da se u djelatnostima od opšteg interesa štrajk najavljuje poslodavcu najkasnije deset dana prije početka štrajka, dostavljanjem pisane odluke o stupanju u štrajk”, pojasnila je Kurtinovićeva.

Ona je dodala da, kako prilikom donošenja Odluke o stupanju u štrajk od 12. oktobra 2022. godine pomenuti Sindikat nije ispoštovao rokove propisane Zakonom o štrajku, Odluka o stupanju u štrajk je stim nezakonita.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana