Kukuruz isušio sedam jezera rezervata Bardača

Dejan Jovičić
Kukuruz isušio sedam jezera rezervata Bardača

Srbac - Već drugu godinu banjalučko preduzeće "Agroimpeks" planira sjetvu kukuruza u nekadašnjim ribnjacima Bardače kod Srpca, a nadležne republičke institucije još ništa nisu preduzele kako bi zaustavile potpuno uništavanje svjetski vrijednog ekološkog kompleksa.

Iako je Bardača prije šest godina proglašena svjetskom močvarom od međunarodnog značaja, ovaj rezervat i dalje nije dobio status zaštićenog područja u Republici Srpskoj.

Isušeno je čak sedam od 11 jezera, a nestale su mnoge životinjske i biljne vrste po kojima je Bardača bila poznata u cijelom regionu.

Pored toga, javna ustanova "Arheološko-prirodni park Donja Dolina-Bardača", koja je imala zadatak da u budućnosti upravlja ovim područjem, nalazi se pred gašenjem.

- Ostali smo praktično bez novca, jer opština Gradiška, kao jedan od osnivača, već godinama ne uplaćuje ni marku za naš rad. Sredstva iz budžeta opštine Srbac nisu dovoljna da opstanemo - kaže direktor ustanove Marko Miholjčić.

Dodaje da su oni trebali da preuzmu upravljanje Bardačom poslije proglašenja zaštite, ali da se u prethodne četiri godine, uglavnom vodila borba oko imovinsko-pravnih poslova.

- Ribnjak je pripao "Agroimpeksu" u procesu privatizacije, ali su Okružni i Osnovni sud donijeli presudu po kojima su vraćeni na raspolaganje RS. Bilo je u planu da resorno ministarstvo predloži zaštitu po skraćenom postupku na period od dvije godine, kako bi se zaustavila devastacija, ali šest mjeseci nema pomaka - kaže Miholjčić.

Kako nezvanično saznajemo, vlasnik "Agroimpeksa" Nikola Vukelić podnio je žalbu na presudu suda koja još nije riješena, zbog čega Ministarstvo nije u mogućnosti da uputi prijedlog Vladi RS o zaštiti Bardače.

Cijeli tekst pročitajte u današnjem izdanju "Glasa Srpske"

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana