Kukavica: Nakon "Oluje" hrvatska sada prijeti Trgovskom gorom

G.S.
Kukavica: Nakon "Oluje" hrvatska sada prijeti Trgovskom gorom

NOVI GRAD - Predsjednik Skupštine opštine Novi Grad Zoran Kukavica izjavio je Srni da, nakon ezgodusa više od 220.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, što je najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata, iz Hrvatske stiže nova prijetnja u vidu skladištenja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

"Za zločine nad krajiškim Srbima do danas niko nije odgovarao. Mi se suočavamo sa novom prijetnjom iz Hrvatske, namjerom da na granici sa BiH, u neposrednoj blizi Novog Grada gradi skladište radioaktivnog otpada", rekao je Kukavica.

On je dodao da Hrvatska namjerom da na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH, odlaže radioaktivni otpad ugrožava život 250.000 ljudi u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ali i u Hrvatskoj u slivu rijeke Une.

"Dužni smo da se svi angažujemo, upotrijebimo sve argumente kako bi ova namjera bila spriječena. Dužni smo da zaštitimo živote, ljudska prava i slobode građana", rekao je on.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana