Kriza u pravosuđu: Advokati stupili u štrajk

RTRS
Kriza u pravosuđu: Advokati stupili u štrajk

BANjALUKA - Advokati iz Republike Srpske i FBiH od juče su stupili u štrajk, potvrdili su iz Advokatske komore Republike Srpske, ali i FBiH. Traže povećanje tarifa za svoje usluge i isplatu naknada za rad po službenoj dužnosti.

Iz resornog ministarstva Srpske naglašavaju da će nastaviti pregovore, a sve u cilju rješavanja ovog pitanja.

Nakon nekoliko bezuspješnih pregovora, advokati iz Srpske, angažovani po službenoj dužnosti i zvanično su obustavili rad. Jedan od ključnih indikatora nastale krize bile su nagomilane i zakašnjele isplate.

- Advokatska komora je prikupljala od svih članova, koliko kome ministarstvo duguje po tom osnovu. Od nekih 600.000 do milion, nemamo još tačnu cifru. To je što se tiče Republike Srpske, pa imate Sud BiH, gdje se takođe vrše odbrane po službenoj dužnosti, koji recimo nije ni predvidio budžet za tu namjenu u ovoj godini - izjavio je advokat Mile Antonić iz Banjaluke.

Nije bilo saglasnosti ni kada je riječ o novoj tarifi nagrada i naknada za rad. Iz advokatske komore Srpske ističu da su otvoreni za pregovore.

- Mi smo danas imali sastanak i razgovarali smo ako i ovaj štrajk ne urodi plodom da idemo u generalni štrajk, što znači da ćemo obustaviti rad na cijeloj teritoriji Republike Srpske u svim predmetima. Mislim da je najpametnije da sjednemo sa Vladom i ministarstvom - poručio je predsjednik Izvršnog odbora Advokatske komore Srpske Darko Kremenović. 

Aktuelni štrajk, advokata u velikoj mjeri će usporiti, a u nekim segmentima i zaustaviti rad pravosuđa. Potencijalne posljedice su nesagledive.

Ročište o određivanju pritvora, ne može se održati bez prisustva advokata, a identična situacija je i kada se treba produžiti pritvor nekome ko je već iza rešetaka.

- Ne možete zadržati lice koje ste lišili slobode jer mu nije pružena adekvatna pravna pomoć i desiće se da ni jedan postupak izlaganja na javni uvid u kome nema zastupanja onako kako je zakon propisao, praktično će biti proveden na nezakonit način. Možda će i nekome pripasti nešto što mu inače ne bi pripalo - upozorio je Antonić.

Iz Advokatske komore FBiH takođe upozoravaju da su donesene odluke obavezujućeg karaktera.

- Sada je na svakom advokatu da odluči od prvog hoće li ili neće, ali odluke Skupštine obavezuju svakog advokata i njihovo nepoštivanje predstavlja težu povredu rada - rekao je advokat Bekir Gavrankapetanović. 

S druge strane, ministarstvo pravde Srpske podsjeća na hijerarhiju.

- Odluka o obustavi rada, suprotna je članu 18. stav 2. Zakona o advokaturi Republike Srpske kojim je jasno definisano da advokat ne može odbiti pružanje pravne pomoći ako ga kao zastupnika ili branioca u skladu sa zakonom postavi sud. Niti jedna odredba zakona ali ni opštih akata Advokatske komore Republike Srpske ne propisuje mogućnost da pojedinačni akt organa Komore (Odluka Skupštine), može da bude pravni osnov za odbijanje zastupanja ako ga kao zastupnika ili branioca postavi sud - ističu iz ministarstva pravda Srpske. 

Advokati jasni - nismo protiv kompromisa, ali branimo svoja zakonska prava.

- Da nije dozvoljeno advokatima, da, to tako stoji u zakonu, ali to ne znači da nije dozvoljen protest sa obustavom rada, jer ovo je prihvatanje zastupanja u pojedinačnim slučajevima. Nije cilj da se napravi kolaps u pravosuđu, cilj je da se dođe do dogovora - naglasila je advokat Tatjana Savić iz Bijeljine. 

A za kompromisno rješenje opredijeljeno je i resorno ministarstvo Srpske. Kažu da su, posredstvom Ministarstva finansija Srpske, preduzete aktivnosti kako bi dugovanja advokatima bila isplaćena u što kraćem roku i da su veoma optimistični u vezi sa brzom realizacijom isplate, s obzirom da se prema izvršenim analizama, ne radi o visokom iznosu dugovanja sudova u Srpskoj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana