Krivična protiv Konakovića: Zloupotrijebio položaj i trgovao uticajem

Srna
Krivična protiv Konakovića: Zloupotrijebio položaj i trgovao uticajem

SARAJEVO - Protiv ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića podnesena je krivična prijava zbog, kako je navedeno, postojanja osnova sumnje da je izvršio zloupotrebu položaja i ovlaštenja, te trgovinu uticajem.

Krivična prijava protiv Konakovića, koji je i predsjednika stranke Narod i pravda /NiP/, stigla je na adrese Tužilaštva BiH, Tužilaštva i MUP-a Kantona Sarajevo, javlja portal "Kliks".

U obrazloženju prijave je navedeno da je Konaković 7. avgusta zloupotrijebio službeni položaj ministra inostranih poslova u Savjetu ministara i predsjednika NiP-a i prekoračio službena ovlaštenja na način da je u prostorijama Vlade Federacije BiH prisustvovao sastanku, iako je bio svjestan da nema nikakvu službenu, niti stvarnu nadležnost da odlučuje o raspodjeli dobiti u privrednim društvima u kojima FBiH ima svoj kapital.

Nakon sastanka je, navodi se u obrazloženju, iz Vlade FBiH saopšteno da su se učesnici sastanka dogovorili sa Upravom BH Telekoma da se Vlada FBiH "odrekne dijela dobiti" u korist sportskih udruženja i kinematografije.

Sam Konaković kaže da je iz medija saznao da je protiv njega podnesena krivična prijava.

- Ništa ne znam o krivičnoj prijavi - rekao je kratko on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana