Krivična prijava protiv Stanivukovića zbog negiranja genocida u Srebrenici

RT Balkan
Krivična prijava protiv Stanivukovića zbog negiranja genocida u Srebrenici

SARAJEVO - Kao članovi ekspertskog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada (IKG) navedeni su brojni zapadni i domaći "stručnjaci", dobro poznati po "propagiranju pomirenja i zagovaranju tolerancije" na Balkanu, posebno u BiH, naravno, nauštrb srpskih nacionalnih interesa.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Kako navode, Stanivuković je "s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno, namjerno i javno negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova".

- Osumnjičeni je tako nanio bol preživjelim žrtvama genocida, degradirao sudsku, naučnu i istorijsku istinu o genocidu, omalovažio pravdu i ponizio međunarodno pravo i međunarodne institucije, kažu iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Prijava je, kako navode, uslijedila "nakon što je Stanivuković gostovao u 'Kliks Studiju' gdje je negirao genocid u Srebrenici".

Podsjetimo, IGK je prošle godine tražio od visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (kojeg u RS ne priznaju jer ga nisu verifikovale Ujedinjene nacije) Kristijana Šmita da (zlo)upotrebom bonskih ovlašćenja sankcioniše predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića zabranom obavljanja bilo koje političke funkcije.

Stevandića su tada optuživali za "ratni zločin i zločin protiv čovječnosti". Iste i slične inicijative da se Nenad Stevandić diskredituje i da mu se pripišu nedjela iz ratnih godina pokušavana su u više navrata, ali su ostale na nivou neuspjelog pokušaja, ukazao je tada Stevandić.

"Eksperti" za ljudska prava, mir, toleranciju i NATO intervencije

Kao članovi ekspertskog tima IKG-a navedeni su brojni zapadni i domaći "stručnjaci", dobro poznati po "propagiranju pomirenja i zagovaranju tolerancije" na Balkanu, posebno u BiH, naravno, nauštrb srpskih nacionalnih interesa.

Na spisku su nekadašnji pripadnici Armije BiH, njihovi potomci, bošnjački vjerski lideri, ali i stranci koje Srbi u BiH pamte po zlu.

Jedan od njih je i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc Šiling (od 14. decembra 2005. do 2. jula 2007. godine). Njegova "fascinacija" Bosnom tada nije prestala, već se periodično aktivirao oglašavajući se protiv Srba i Republike Srpske.

Tako je u junu prošle godine čak zatražio vojnu intervenciju NATO-a ili srodnih snaga koje bi bile upotrebljene da disciplinuju "neposlušne" Srbe na čelu sa Miloradom Dodikom.

Vojnu intervenciju usmjerenu protiv Srba tražio je i drugi član ekspertskog tima - britanski istoričar Marko Atila Hoare, navodeći da je neophodan hitan vojni odgovor jer "postoji vrlo realna opasnost da Bošnjaci ostanu u getu, zaglavljeni između defakto 'Velike Srbije' i 'Velike Hrvatske'".

Među takvom elitom našla se i bivša portparolka glavne tužiteljke Haškog tribunala Florens Artman, ali i brojni kanadski glumci, režiseri i pisci.

S obzirom na šaroliko umjetničku postavu i ne čudi što se na sajtu IKG-a govori o "više genocida" u BiH, jer im, mašte i kreativnosti, očito ne manjka.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana