Krišto: Savjet ministara istrajaće na evropskom putu

Srna
Krišto: Savjet ministara istrajaće na evropskom putu

SARAJEVO - Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto poručila je da će Savjet ministara istrajati na evropskom putu, uprkos svim problemima, jer to potvrđuju rezultati ostvareni u ovom mandatu.

Otvarajući u Sarajevu ministarsku konferenciju o temi pregovora o pristupanju zemalja zapadnog Balkana EU, odnosno pregovaračkom poglavlju 23 – pravosuđe, borba protiv korupcije i osnovna prava, Krištova je istakla da je najveći motiv današnje konferencije i zajednički cilj svih zemalja učesnica punopravno članstvo u Uniji.

Ona je navela da je ova konferencija prilika da se još jednom potvrdi odlučnost i volja BiH da uspješno i službeno otvori pregovore, čime će se stvoriti snažan osnov za budućnost u EU.

"Činjenica je da smo u različitim pripremnim fazama za ostvarenje tog cilja, s izuzetkom Hrvatske koja je punopravna članica EU od 2013. godine, a čije će iskustvo u pregovaračkom procesu biti od pomoći BiH i u narednom periodu", rekla je Krištova.

Ona je uputila zahvalnost Vladi Hrvatske, posebno predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, na kontinuiranoj podršci na evropskom putu BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

"Želim vas uvjeriti da će ovaj Savjet ministara opredijeljeno istrajati na našem evropskom putu, uprkos svim problemima kojima smo izloženi, jer rezultati koje smo ostvarili u ovom mandatu to neupitno potvrđuju, ali smo svjesni da reforme trebamo ubrzati u svim sferama društvenog života, posebno u sferi pravosuđa i borbe protiv korupcije i uopšte na području vladavine prava", rekla je Krištova.

Ona je istakla i poseban položaj BiH u odnosu na države iz regiona, s obzirom na ustavno-pravni sistem, višenacionalnu strukturu koju čine pripadnici tri konstitutivna naroda i drugi građani.

Krištova je dodala da se istovremeno mora obezbijediti i zaštita pojedinačnih prava svakog građanina, ali isto tako i zaštita kolektivnih prava svakog od tri konstitutivna naroda.

Ona je istakla da je vrlo važno da načelo konstitutivnosti, kao ustavno načelo o kolektivnoj jednakosti konstitutivnih naroda, koje zabranjuje dominaciju u strukturama vlasti jednog ili dva naroda, bude dosljedno operacionalizovano u sve tri grane vlasti - zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj.

"U tom smislu, istrajaćemo na snažnoj odlučnosti u ispunjavanju preostalih obaveza, poput reforme izbornog zakonodavstva koja podrazumijeva provođenje presuda domaćih i međunarodnih sudova, legitimnog političkog predstavljanja i otklanjanja svih oblika diskriminacije, jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i implementaciju svih preporuka Evropske komisije, kao i implementaciju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekla je Krištova.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo pravde u Savjetu mnistara u saradnji sa Delegacijom EU u BiH, Direkcijom za evropske integracije BiH i projektom "EU for džastis" /EU4Justice/. /kraj/db/ab/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana