Krišto sa fon der Lajen: EU će dati 20 miliona evra pomoći za sanaciju štete od poplava

Srna
Krišto sa fon der Lajen: EU će dati 20 miliona evra pomoći za sanaciju štete od poplava

SARAJEVO - Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto rekla je nakon sastanka sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen da je EU obećala direktnu pomoć BiH od 20 miliona evra za sanaciju štete od poplava.

Krištova je podsjetila da je Fon der Lajenova juče obišla područja u FBiH koja su bila pogođena poplavama.

-Zahvaljujem na dolasku i izrazima saosjećanja. Mi smo aktivirali mehanizam EU civilne zaštite i zemlje iz EU i one koje to nisu odmah su se javile za pomoć i podršku - rekla je Krištova za konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ona je izrazila zahvalnost Fon der Lajenovoj na "svemu što EU čini za BiH".

Krištova je rekla da je Fon der Lajenovu upoznala o radu institucija BiH i napomenula da predstoji period u kojem će biti dosta rada uz uvažavanje i dijalog, te poštovanje ustavne strukture BiH.

Navela je da je na sastanku istakla da je sporazum sa Fronteksom spreman za potpisivanje, te da će sljedeće sedmice biti potpisan sporazum sa Evrodžastom.

Krištova je istakla da BiH očekuju i druge obaveze kao što su priprema međuvladine konferencije i pregovarački okvir, te imenovanje pregovarača i dva zamjenika i koordinatora BiH za implementaciju sredstava.

-Svjesni smo svih obaveza i na tome ćemo predano raditi - rekla je Krištova.

Navela je da će se u narednom periodu raditi i na zakonu o graničnoj kontroli, o Sudu BiH, o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, zaštiti ličnih podataka i Izbornom zakonu BiH.

-Zakoni su urađeni na nivou resora. Postoje neke nesuglasice, ali ja ne vidim da su to neka velika politička pitanja oko kojih se ne možemo dogovoriti, nego da su to pitanja političke volje - rekla je Krištova.

Govoreći o Planu rasta, Krištova je ukazala da je ljestvica za BiH visoko postavljena, ali da je od 113 mjera BiH ispunila 111.

-Ostalo je još ono što se odnosi na Ustavni sud i način odlučivanja u Konkurencijskom savjetu i Savjetu za državnu pomoć -  rekla je Krištova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana