Krišto: Partnerstvo sa NATO pomaže u integraciji u evropske strukture

Srna
Krišto: Partnerstvo sa NATO pomaže u integraciji u evropske strukture

SARAJEVO- Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto rekla je danas da partnerstvo BiH sa NATO ima potencijal da transformiše BiH i pruži joj priliku da se integriše u evropske strukture.

"Ovo govori da moramo postići politički konsenzus i poštovati Ustav BiH i njene ustavne nadležnosti. Naš spoljnopolitički cilj su EU integracije", rekla je Krištova novinarima u Sarajevu nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Ona je ocijenila da saradnja sa Alijansom pruža sigurnost i priliku za unapređenje bezbjednosti i jačanje odbrambenih kapaciteta kroz mirovne misije.

Krištova je istakla da uspostavljanje NATO standarda zahtijeva sporovođenje reformi kako u vojnom tako i u širem kontekstu.

"Unapređujemo sposobnost naših Oružanih snaga. Upravo ti elementi osiguravaju da efikasno možemo odgovoriti na sve izazove, pa i na terorizam", rekla je Krištova

Ona je rekla da je današnji sastanak bio produktivan i konstruktivan i da je razgovarano o pitanjima od zajedničkog interesa za saradnju.

Krištova je ocijenila da Stoltenbergova posjeta potvrđuje posvećenost izgradnji mira kako u BiH tako i u zemljama regiona.

Predsjedavajuća Savjeta ministara je zahvalila Stoltenbergu na paketu pomoći za jačanje odbrambenih kapaciteta.

"Riječ je o projektu podrške između 48 i 53 miliona evra, a odnosi se na devet projekata odbrambenog sektora i tri pojekta iz oblasti bezbjednosti", rekla je Krištova i dodala da se ti projekti mogu implementirati u narednih pet godina.

Ona je izrazila uvjerenje da će BiH nastaviti da radi na aktivnostima saradnje sa NATO savezom, što najprije podrazumijeva izradu programa reformi za 2023. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana