Krišto: Članstvo u EU ključno za dugoročni mir

Srna
Krišto: Članstvo u EU ključno za dugoročni mir

SARAJEVO - Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto istakla je u razgovoru sa zvaničnicima članica EU u Savjetu za opšte poslove da je važno što hitnije otvaranje pregovaračkog procesa BiH sa EU, najkasnije do kraja godine.

Krištova je pojasnila da je proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana ključno za održavanje dugoročnog mira, stabilnosti i prosperiteta, kako u regionu tako i u cijeloj Uniji, što je pretpostavka za ekonomski rast i regionalno povezivanje, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ona je istakla da su svi u BiH svjesni da postizanje cilja članstva zavisi od tempa i dosljednosti u sprovođenju reformi i jačanju demokratskih institucija, kao i da je neophodno da se EU jasnije i odlučnije opredijeli i izjasni o procesu proširenja i članstvu zemalja ovog regiona.

Prema njenim riječima, završetak izborne reforme je najvažnija pretpostavka dalje demokratizacije i napretka BiH, a kompromis i široki konsenzus su ključni za njen napredak.

Krištova je istakla da napredak zavisi od jačanja i unapređenja međusobnog povjerenja, unutrašnjeg dijaloga i konsenzusa primarno legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda, posebno o najvažnijim unutarpolitičkim ciljevima u vezi sa sprovođenjem odluka Ustavnog suda BiH i odluka Evropskog suda za ljudska prava, za šta su potrebne ograničene izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva.

Ona je izrazila uvjerenje da će se, u svjetlu daljeg napretka i nastavka izgradnje povjerenja u BiH, uz uzajamno poštovanje ustavnog načela ravnopravnosti, vrlo brzo sprovesti neophodna ograničena ustavna reforma i ukupna reforma izbornog zakonodavstva.

Delegaciju EU činili su visoki zvaničnici Hrvatske, Bugarske, Mađarske, Poljske i Rumunije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana