Krešić: Neću voditi ratove niti se valjati u blatu

Srna
Krešić: Neću voditi ratove niti se valjati u blatu

MOSTAR- Kandidat za imenovanje u Upravni odbor (UO) FTV-a Zoran Krešić povodom opšte hajke koja je pokrenuta protiv njega zbog istupa kao novinara o aktuelnim društvenim i političkim temama poručuje da na ovom planu "neće voditi ratove, niti će se sa bilo kim valjati u blatu", jer sve one koji su se obrušili na njega čeka "veoma zanimljiv odgovor".

Krešić je podsjetio na svoj komentar na društvenoj mreži "Iks", gdje je citirao dio Rješenja Kancelarije ombudsmana za ljudska prava koji je dobio nakon prijave o hajci na njega, gdje se kaže da "verbalni napadi na novinare predstavljaju napad na pravo javnosti da bude informisana od pitanja od opšteg značaja".

Prema njegovim riječima, Kancelarija ombudsmana za ljudska prava smatra posebno zabrinjavajućim ukoliko ovakvi napadi dolaze od lica koje obavljaju određene javne funkcije ili su zaposleni u institucijama vlasti.

On je istakao i dio Rješenja Kancelarije ombudsmena za ljudska prava da "ovakvi incidenti treba da budu adekvatno sankcionisani kako bi se poslala jasna poruka o neprihvatljivosti napada na novinare pojedinačno ili medija uopšte, jer igraju važnu ulogu blagovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima koja ih se tiču".

Krešić dodaje da je sličan dopis uputio relevantnim evropskim i svjetskim institucijama koje se bave pitanjem slobode medija i zaštite novinara.

Nakon što su iz američke Ambasade u Sarajevu ranije reagovali na Krešićeve izjave da bi trebalo vratiti takozvanu Herceg-Bosnu i raditi sve da FBiH propadne neki federalni mediji objavili su da se zbog toga za imenovanje Upravnog odbora FTV-a čeka stav američke Ambasade.

Nakon ocjene američke Ambasade da su takvi Krešićevi pozivi opasni i antidejtonski, da su uvredljivi i regresivni, što ga, po njihovom mišljenju, čini nekvalifikovanim za bilo koju funkciju u javnom RTV servisu, predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Parlamenta FBiH Rasim Smajlović rekao je za Raport da bi volio da se taj kandidat povuče iz procedure, ali da misli da to neće uraditi.

-Pokušali smo izbjeći političke pritiske da se ne radi u vrijeme izbora, međutim moramo sačekati stav o Krešiću, koga je američki ambasador okarekterisao tako kako je okarekterisao i da se raščisti oko toga - rekao je Smajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana