Kreho: na Tužilaštvu BiH najveći teret za realizaciju ciljeva iz Revidirane strategije

Srna
Kreho: na Tužilaštvu BiH najveći teret za realizaciju ciljeva iz Revidirane strategije

SARAJEVO- Produženje roka za realizaciju Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina značajno je radi planiranja kapaciteta za rješavanja predmeta budući da zbog pandemije virusa korona pojedini nisu objektivno mogli biti završeni u skladu sa rokovima iz Strategije, rekla je Srni vršilac dužnosti predsjednika Suda BiH Minka Kreho.

-To se prije svega odnosi na broj sudskih vijeća koja postupaju u ovim predmetima, te stručnu podršku ovim vijećima - precizirala je Kreho.

Ona je napomenula da dinamika rješavanja predmeta u Sudu BiH ne zavisi isključivo od Suda, već u najvećoj mjeri od Tužilaštva BiH koje sprovodi istragu, podiže i disponira optužnicom, pa time utiče na tok i trajanje krivičnog postupka.

Kreho je dodala da je to posebno vidljivo u predmetima sa više tačaka optužnice, većim brojem optuženih lica, predloženih svjedoka, vještaka.

-Zbog tih razloga, najveći teret za ispunjenje svih ciljeva iz Revidirane strategije je na Tužilaštvu BiH. U svakom konkretnom predmetu Sud BiH nastoji ispoštovati načelo efikasnosti krivičnog postupka, a time i zadate rokove u Revidiranoj strategiji za rješavanje predmeta ratnih zločina u BiH - navela je Kreho.

Savjet ministara je u ponedjeljak, 22. januara, produžio rok za pocesuiranje predmeta ratnih zločina do kraja 2025. godine pred pravosuđem BiH.

Time je za dvije godine produženo sprovođenje strateškog cilja jedan Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina koji glasi “Procesuirati najsloženije i najprioritetnije predmete ratnih zločina pred Sudom i Tužilaštvom BiH, a ostale predmete pred pravosudnim tijelima entiteta i Brčko distrikta”.

Savjet ministara usvojio je ranije informaciju u kojoj je navedeno da dosadašnja dinamika rješavanja predmeta ratnih zločina i broj preostalih neriješenih predmeta ratnih zločina pred pravosuđem BiH ukazuju na nemogućnost njihovog rješavanja u ranije postavljenom roku, do kraja 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana