Krajišnik: Rebalansom do stabilnosti budžeta

GS
Krajišnik: Rebalansom do stabilnosti budžeta

BANjALUKA - Dva rebalansa u jednoj godini ne moraju nužno da pokazuju nestabilnost budžeta - upravo suprotno, istakao je predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske i dekan Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Milenko Krajišnik, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Još jedan rebalans ovogodišnjeg budžeta Srpske trebalo bi da bude usvojen nakon što bude konstituisan novi saziv Narodne skupštine. Prije toga utvrdiće ga Vlada Srpske, potvrđeno je iz Ministarstva finansija.

- Kad god su prihodi ili rashodi značajnije odstupaju od plana, radi se rebalans i on je i zakonska obaveza. U godini korone bio je pad prihoda. U 2021. godini viđen je ozbiljniji ekonomski oporavak. Rađen je rebalans budžeta u maju i ima potrebe da se radi i u oktobru, jer trebao bi da odgovora stvarnom stanju prihoda i rashoda - naglasio je Krajišnik.

Ističe da stabilnost najbolje pokazuje likvidnost.

- A ona je bila prisutna, jer sve tekuće obaveze se izmiruju bez nekih većih trzavica - rekao je Krajišnik.

Krajišnik naglašava da je rastao uvoz, ali i izvoz, rasla je plata, rasli su i prihodi preduzeća.

- Bruto domaći proizvod je rastao proteklih 10 mjeseci. Investicije nešto manje, iako su i one rasle - rekao je Krajišnik.

Krajišnik se dotakao i inflacije koja je globalni problem.

- Zvanična stopa inflacije je negdje oko 15 odsto, i ona nije mala, jer prijeti da hrani samu sebe, i onda postaje veoma opasna. Ono što je problem u ovoj inflaciji jeste što rastu cijene određenih proizvoda, kao na primjer energenti. Teško je očekivati da će do kraja godine stati inflacija - poručio je Krajišnik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana