Krajem juna iznošenje završnih riječi u slučaju Čaušević

Srna
Krajem juna iznošenje završnih riječi u slučaju Čaušević

Sarajevo - Iznošenje završnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane Harisa Čauševića, optuženog za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine, biće održano 29. i 30. juna, te 6. jula, objavio je danas predsjedavajući Apelacionog vijeća Suda BiH Tihomir Lukes.

Ispitivanjem vještaka Jasmina Šarića, koji je izvršio vještačenje kompjutera svjedoka pokajnika u ovom predmetu Adnana Haračića, okončan je dokazni postupak odbrane pred Apelacionim vijećem.

Tokom iznošenja nalaza i mišljenja, Šarić je potvrdio navode odbrane da je manipulisano Haračićevim računarom, odnosno da je računar formatiran 21. jula 2010. godine, što je nešto više od mjesec dana nakon napada na Policijsku stanicu u Bugojnu.

Vještak je rekao da računar koji je vještačio nije imao šarafe, što ukazuje da ga je neko otvarao, te da su obrisani i oštećeni brojni podaci prije instaliranja novog operativnog sistema.

"Ja sam uz pomoć svojih alata uspio da spasim dio toga, a nisam siguran koliko je moguće vratiti još neke oštećene dijelove. Nemoguće je utvrditi ko je izvršio formatiranje", izjavio je Šarić.

Sudu su predočene određene fotografije koje je Šarić prebacio sa kompjutera na dva DVD-a, iz kojih se vidi da je Haračić posjedovao oružje i drogu, da je bio sklon nasilju, te da se družio sa licima iz kriminalnog miljea.

Odbrana smatra da je na ovaj način uspjela dokazati da je upitan Haračićev iskaz protiv optuženog Čauševića u Sudu BiH, kao i njegov kredibilitet.

Tužilaštvo je tokom današnjeg ročišta podnijelo Apelacionom vijeću izmijenjenu optužnicu protiv Čauševića, čemu se odbrana usprotivila, navodeći da se to može učiniti isključivo tokom glavnog pretresa.

"Danas smo dobili optužnicu na sedam stranica i uvjeravanje Tužilaštva da je izmijenio samo jedan pasus od nekoliko rečenica. Mislim da se ovim optužnica mijenja u krucijalnom smislu, o čemu ću detaljno govoriti u završnoj riječi", rekao je Čauševićev branilac Ifet Feraget.

Apelaciono vijeće danas je odbilo uvođenje svih materijalnih dokaza koje je odbrana namjeravala uložiti.

Na kraju ročišta, odbrana je predložila da se Čauševiću ukine pritvor, koji mu, kako su naveli, po zakonu danas ističe, te podnijela zahtjev za puštanje na slobodu, a prijedlogu se usprotivio tužilac Dubravko Čampara, ističući da pritvor Čauševiću ističe tek u oktobru.

Feraget je Srni nakon ročišta rekao da ukoliko bude odbijen prijedlog za ukidanje pritvora Čauševiću da će to biti presedan, "koji će samo ukazati na koji način se u njegovom slučaju primjenjuje zakon".

"Odgovorno tvrdim da on po zakonu mora danas biti pušten, on večeras poslije 24 časa postaje lice koje je nezakonito lišeno slobode", dodao je Feraget.

Feraget je napomenuo da je drugostepenom odlukom prihvaćena njegova žalba na prvostepenu presudu, donesena je 12. juna 2014. godine.

"U zakonu piše da nakon donošenja odluke Apelacionog vijeća, kojom se usvaja žalba izjavljena protiv prvostepene odluke i kojom se ona ukida, pritvor može maksimalno trajati 12 mjeseci od dana donošenja te odluke", obrazložio je Feraget svoj prijedlog.

Čaušević je optužen za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, teško povrijeđena Edina Hindić, a lakše ranjeno još pet njihovih kolega.

Sudi mu se u ponovljenom postupku nakon što mu je, zbog bitnih povreda postupka, ukinuta prvostepena presuda kojom je bio osuđen na 45 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana